1910

 1. În luna ianuarie, se înființează Uniunea Sud-Africană, o federație care a reunit coloniile britanice din Africa de Sud.
 2. În Mexic, are loc Revoluția Mexicană, o revoltă populară împotriva guvernului dictatorial al lui Porfirio Díaz.
 3. În China, este fondat Partidul Naționalist, o organizație politică care a luptat pentru independența țării și pentru modernizarea acesteia.
 4. În Statele Unite, este adoptată Legea Mann-Elkins, o lege federală care a reglementat tarifele feroviare și a creat o comisie federală de reglementare a tarifelor.
 5. În Franța, este inaugurat Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, care a adăpostit opere ale unor artiști precum Picasso, Matisse și Braque.
 6. În Marea Britanie, are loc primul zbor al unei aeronave alimentate cu un motor cu reacție, construită de Frank Whittle.
 7. În Rusia, este creat Partidul Constituțional Democrat, o formațiune politică care a luptat pentru democrație și pentru reforme sociale și economice.

1911

 1. În luna martie, are loc Incendiul de la Triangle Shirtwaist Company din New York City, unul dintre cele mai grave incendii industriale din istoria Statelor Unite, care a dus la moartea a 146 de lucrători.
 2. În China, are loc Revolta din Wuchang, care a dus la prăbușirea dinastiei Qing și la fondarea Republicii Chineze.
 3. În Italia, este inaugurat Muzeul Vaticanului, care adăpostește o colecție impresionantă de opere de artă și artefacte istorice.
 4. În Marea Britanie, sunt adoptate Legile de Guvernare a Indiei, care a oferit un grad limitat de autoguvernare Indiei britanice și a marcat începutul luptei pentru independență a Indiei.
 5. În Norvegia, exploratorul Roald Amundsen devine primul om care ajunge la Polul Sud.
 6. În Rusia, are loc Primul Război Balcanic, un conflict între Serbia, Grecia, Muntenegru și Bulgaria, pe de o parte, și Imperiul Otoman, pe de altă parte.
 7. În Statele Unite, este inaugurat Muzeul de Artă Metropolitan din New York City, care este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute muzee de artă din lume.

1912

 1. În luna aprilie, are loc naufragiul navei Titanic, care a dus la moartea a peste 1500 de pasageri și membri ai echipajului.
 2. În Turcia, are loc prima bătălie de la Balkan, în cadrul Războiului Balcanic, un conflict între statele balcanice și Imperiul Otoman.
 3. În China, este fondat Partidul Comunist Chinez, o organizație politică care a devenit ulterior una dintre cele mai importante forțe politice din China.
 4. În Marea Britanie, are loc greva minierilor din Țara Galilor, una dintre cele mai importante și mai lungi greve din istoria britanică.
 5. În Rusia, are loc Primul Congres al Muncitorilor și Țăranilor din Rusia, o adunare politică care a avut rolul de a reprezenta interesele muncitorilor și țăranilor din Rusia.
 6. În Statele Unite, este adoptată Legea Clayton Antitrust, o lege federală care a reglementat practicile antitrust și a promovat concurența în economie.
 7. În Bulgaria, este semnată Pace de la București, care a pus capăt Primului Război Balcanic și a recunoscut independența Albaniei.

1913

 1. În luna iunie, este semnat Tratatul de la București, care a pus capăt Războiului Balcanic și a reorganizat harta politică a regiunii.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea Federală a Rezervei, o lege federală care a creat un sistem de bănci centrale și a reglementat politica monetară a țării.
 3. În Marea Britanie, este adoptată Legea de Reformă din 1913, o lege care a extins dreptul de vot la bărbații cu vârsta de peste 21 de ani și a îmbunătățit reprezentarea electorală.
 4. În China, are loc cel de-al Doilea Război Civil Chinez, un conflict între forțele naționaliste și cele comuniste.
 5. În Grecia, regele George I este asasinat, iar fiul său, Constantin I, devine noul rege.
 6. În Rusia, este înființat serviciul secret Okhrana, care a avut rolul de a supraveghea și de a înfrânge activitățile politice periculoase.
 7. În Franța, are loc Expoziția Universală de la Paris, care a prezentat tehnologii și inovații din toate colțurile lumii și a atras peste 50 de milioane de vizitatori.

1914

 1. În luna iunie, arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei este asasinat la Sarajevo de un militant naționalist sârb, declanșând astfel Primul Război Mondial.
 2. În Franța, este adoptată Legea de Trecere la Muncă, care a redus durata legală a zilei de lucru la 8 ore și a introdus măsuri de protecție a lucrătorilor.
 3. În Turcia, are loc Bătălia de la Sarıkamış, un conflict între armata otomană și cea rusă în timpul Primului Război Mondial.
 4. În Statele Unite, este adoptată Legea Clayton Antitrust, o lege federală care a reglementat practicile antitrust și a promovat concurența în economie.
 5. În Marea Britanie, este adoptată Legea de Reorganizare a Armatei, care a reglementat structura și organizarea forțelor armate ale țării.
 6. În Rusia, este creată Zemgor, o organizație umanitară care a oferit asistență medicală și alimentară soldaților și civililor afectați de Primul Război Mondial.
 7. În Italia, are loc primul zbor al hidroavionului, construit de inginerul italian Gianni Caproni.

1915

 1. În luna aprilie, are loc prima bătălie de la Gallipoli, un conflict în timpul Primului Război Mondial între forțele aliate și cele otomane.
 2. În Franța, are loc Bătălia de la Verdun, unul dintre cele mai sângeroase și mai îndelungate conflicte ale Primului Război Mondial.
 3. În Marea Britanie, este adoptată Legea de Trecere la Muncă, care a redus durata legală a zilei de lucru la 8 ore și a introdus măsuri de protecție a lucrătorilor.
 4. În Italia, are loc Cutremurul din Avezzano, unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria țării, care a ucis peste 30.000 de oameni.
 5. În Rusia, are loc Prima Revoluție Rusă, o serie de proteste și revolte care au avut ca scop înlăturarea regimului țarist.
 6. În Statele Unite, este inaugurat Canalul Panama, care a conectat Atlanticul cu Pacificul și a facilitat transportul maritim între cele două oceane.
 7. În Grecia, regele Constantin I se declară neutrul în Primul Război Mondial, provocând tensiuni și proteste în țară.

1916

 1. În luna iulie, are loc Bătălia de pe Somme, unul dintre cele mai sângeroase și mai îndelungate conflicte ale Primului Război Mondial.
 2. În Rusia, are loc Bătălia de la Turtucaia, un conflict între forțele ruse și cele germane în timpul Primului Război Mondial.
 3. În Germania, este creat primul tanc din lume, o armă care a avut un impact major asupra tehnologiei militare.
 4. În Irlanda, are loc Revolta de Paște, o revoltă împotriva stăpânirii britanice asupra Irlandei.
 5. În Statele Unite, este inaugurat Primul Tunel Hudson, un tunel feroviar care a conectat orașul Jersey City cu New York City.
 6. În Franța, este fondat Partidul Comunist Francez, o organizație politică care a promovat ideologia comunistă în Franța.
 7. În România, este creată Legiunea de Onoare, o decorație militară care a fost acordată pentru curaj și servicii în timpul Primului Război Mondial.

1917

 1. În luna februarie, are loc Revoluția din Februarie din Rusia, care a dus la înlăturarea țarului Nicolae al II-lea și la instalarea unui guvern provizoriu.
 2. În luna aprilie, Statele Unite ale Americii declară război Germaniei în timpul Primului Război Mondial.
 3. În Franța, are loc Bătălia de la Chemin des Dames, un conflict între forțele franceze și cele germane în timpul Primului Război Mondial.
 4. În Marea Britanie, este creată MI6, o agenție de informații care a avut un rol important în timpul Primului Război Mondial și al celui de-Al Doilea Război Mondial.
 5. În Rusia, are loc Revoluția din Octombrie, care a dus la preluarea puterii de către Partidul Comunist Rus și la fondarea Uniunii Sovietice.
 6. În Italia, are loc Bătălia de la Caporetto, un conflict între forțele italiene și cele austro-germane în timpul Primului Război Mondial.
 7. În Mexic, are loc Revoluția Mexicană, un conflict armat care a dus la înlăturarea dictatorului Porfirio Diaz și la instalarea unui guvern democratic.

1918

 1. În luna noiembrie, este semnat Armistițiul de la Compiègne, care a pus capăt Primului Război Mondial.
 2. În Rusia, este adoptată Declarația de Independență a Finlandei, care a recunoscut independența Finlandei față de Rusia.
 3. În Germania, are loc Revolta din Noiembrie, o revoltă care a dus la înlăturarea guvernului imperial și la instalarea unui guvern provizoriu.
 4. În Marea Britanie, este adoptat Actul de Reprezentare a Poporului din 1918, care a extins dreptul de vot la femei și a îmbunătățit reprezentarea electorală.
 5. În Statele Unite, este adoptată Amendamentul al 18-lea la Constituție, care a interzis producția, transportul și vânzarea de băuturi alcoolice.
 6. În România, are loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a dus la unirea Transilvaniei cu România.
 7. În Franța, este semnat Tratatul de la Versailles, care a pus capăt oficial Primului Război Mondial și a impus Germaniei condiții dure de pace.

1919

 1. În luna ianuarie, este creată Liga Națiunilor, o organizație internațională care a avut ca scop promovarea păcii și a cooperării internaționale.
 2. În Statele Unite, este adoptat Amendamentul al 19-lea la Constituție, care a extins dreptul de vot la femei.
 3. În Germania, are loc Puciul de la Kapp, o tentativă de lovitură de stat care a eșuat și a dus la consolidarea democrației în țară.
 4. În Franța, este semnat Tratatul de la Versailles, care a pus capăt oficial Primului Război Mondial și a impus Germaniei condiții dure de pace.
 5. În Italia, are loc Congresul de la Roma, un eveniment care a dus la crearea Partidului Fascist și la preluarea puterii de către Benito Mussolini.
 6. În Marea Britanie, este adoptată Legea Irlandei din 1919, o lege care a acordat independență Irlandei și a dus la înființarea Statului Liber Irlandez.
 7. În România, este adoptată noua Constituție a țării, care a instituit un sistem democratic și a promovat drepturile și libertățile cetățenilor.

Write A Comment