1970

 1. În SUA, a avut loc protestul studențesc de la Universitatea Kent State, în care patru studenți au fost uciși de trupele naționale de gardă.
 2. În România, a fost creată Uniunea Scriitorilor, o organizație care a devenit un important forum cultural pentru scriitorii români.
 3. În Germania, a avut loc o serie de atentate ale grupului terorist Baader-Meinhof.
 4. În Statele Unite, a fost semnat Clean Air Act, o lege care a introdus reglementări mai stricte privind poluarea aerului.
 5. În Franța, a avut loc prabusirea podului din regiunea Albi, soldată cu moartea a 64 de persoane.
 6. În întreaga lume, a fost lansată mișcarea ecologistă modernă, în urma unor evenimente precum scufundarea petrolierului Texaco în Golful Mexic și alte dezastre ecologice.
 7. În Japonia, a fost inaugurat primul tren cu viteză mare Shinkansen, care a devenit un model pentru sistemele feroviare rapide din întreaga lume.

1971

 1. În SUA, a fost lansat albumul „Imagine” de John Lennon, care a devenit unul dintre cele mai influente și populare albume din istoria muzicii.
 2. În India, a avut loc Războiul din Pakistan, care a dus la formarea Bangladeshului ca stat independent.
 3. În România, a fost creată Casa de Cultură a Studenților din București, care a devenit un important centru cultural pentru studenții și tineretul din țară.
 4. În China, a fost creată Tabelul de clasificare a operei și artelor, o mișcare culturală care a promovat arta și cultura tradițională chineză.
 5. În Statele Unite, a fost creat serviciul de poștă electronică ARPANET, care a fost precursorul internetului modern.
 6. În Kenya, a avut loc Războiul de Independență din Zanzibar, care a dus la obținerea independenței de către Zanzibar.
 7. În Japonia, a fost lansat primul calculator personal, Sharp PC-1211, care a deschis calea pentru revoluția tehnologică și informațională.

1972

 1. În Germania, a avut loc Jocurile Olimpice de vară de la München, care au fost marcate de un atac terorist asupra echipei israeliene, soldat cu uciderea a 11 sportivi.
 2. În SUA, a fost lansat jurnalul zilnic „The Washington Post”, care a devenit unul dintre cele mai importante și influente publicații din țară.
 3. În România, a fost fondată Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, care a devenit un important centru academic și de cercetare medicală din țară.
 4. În Franța, a fost semnat Acordul de la Paris, care a pus capăt Războiului din Vietnam.
 5. În Kenya, a fost lansată campania „Ujamaa”, care a promovat dezvoltarea economică și socială a țării prin cooperarea și solidaritatea comunitară.
 6. În Statele Unite, a fost semnat Clean Water Act, o lege care a introdus reglementări mai stricte privind calitatea apei în râuri, lacuri și alte corpuri de apă.
 7. În Japonia, a fost lansat primul sistem de jocuri video, Magnavox Odyssey, care a deschis calea pentru dezvoltarea industriei de jocuri video.

1973

 1. În Statele Unite, a avut loc scandalul Watergate, care a dus la demisia președintelui Richard Nixon și la o serie de reforme ale sistemului politic și electoral american.
 2. În România, a fost creat Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj-Napoca, care a devenit un important centru academic pentru istoria și cultura românească.
 3. În Egipt, a avut loc Războiul de Iom Kippur, un conflict militar între Egipt și Israel care a dus la schimbări semnificative în Orientul Mijlociu.
 4. În Chile, a avut loc lovitura de stat care a dus la răsturnarea guvernului ales al președintelui Salvador Allende și la instaurarea unei dictaturi conduse de generalul Augusto Pinochet.
 5. În Franța, a fost inaugurat Centrul Pompidou, un important centru cultural care găzduiește Muzeul Național de Artă Modernă și Biblioteca Publică de Informație.
 6. În Uniunea Sovietică, a fost lansată prima stație spațială permanentă, Stația Spațială Salut 2, care a deschis calea pentru dezvoltarea programelor spațiale sovietice și internaționale.
 7. În Chile, scriitorul Pablo Neruda a murit la Santiago.

1974

 1. În Portugalia, a avut loc Revoluția de la Cravată, care a dus la căderea regimului Salazar și la instaurarea democrației în țară.
 2. În Statele Unite, președintele Gerald Ford a preluat funcția după demisia lui Richard Nixon, devenind primul președinte care nu a fost ales de către popor.
 3. În Grecia, a avut loc lovitură de stat militară, care a dus la instaurarea unei dictaturi care a durat șapte ani.
 4. În România, a fost creată Academia Română de Științe Agricole și Silvice, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul agricol și forestier.
 5. În Spania, a avut loc moartea generalului Francisco Franco, care a condus țara timp de 36 de ani și a lăsat în urmă o dictatură repressivă.
 6. În Uniunea Sovietică, a fost lansată Stația Spațială Salut 3, care a fost folosită pentru cercetări științifice și experimente medicale în spațiu.
 7. În Turcia, un cutremur puternic a lovit orașul Muradiye, soldând cu sute de morți și răniți.

1975

 1. În Statele Unite, a fost încheiat războiul din Vietnam, după 10 ani de conflict militar, soldat cu moartea a milioane de oameni.
 2. În Spania, a avut loc restaurația monarhiei, prin care Juan Carlos a devenit rege, punând astfel capăt regimului lui Francisco Franco.
 3. În Anglia, a fost lansat albumul „Bohemian Rhapsody” de către trupa Queen, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate cântece din toate timpurile.
 4. În Liban, a izbucnit războiul civil, care a durat 15 ani și a dus la distrugeri masive și pierderi de vieți omenești.
 5. În Portugalia, a fost adoptată Constituția, care a pus bazele noii republici democratice.
 6. În Indonezia, a avut loc invazia indoneziană a Timorului de Est, care a dus la un conflict militar și la moartea a mii de oameni.
 7. În România, a fost creată Academia Română de Științe Tehnice, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul științelor tehnice.

1976

 1. În Statele Unite, a avut loc alegerile prezidențiale, în care Jimmy Carter a câștigat mandatul de președinte.
 2. În China, a avut loc moartea liderului comunist Mao Zedong, care a condus țara timp de 27 de ani și a lăsat în urmă un puternic impact asupra istoriei chineze.
 3. În România, a fost creată Academia Română de Științe Medicale, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul medical.
 4. În Spania, a fost adoptată Constituția, care a pus bazele noii republici democratice.
 5. În Africa de Sud, a avut loc masacrul de la Soweto, soldat cu moartea a sute de elevi și manifestanți împotriva apartheidului.
 6. În Argentina, a avut loc lovitură de stat militară, care a dus la instaurarea unei dictaturi repressive care a durat până în 1983.
 7. În Iugoslavia, a avut loc moartea liderului iugoslav Josip Broz Tito, care a condus țara timp de 35 de ani și a jucat un rol important în stabilizarea regiunii după cel de-al Doilea Război Mondial.

1977

 1. În România, a fost creată Academia Română de Științe Sociale și Politice, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul științelor sociale și politice.
 2. În Statele Unite, a avut loc lansarea primului satelit GPS, care a revoluționat navigația și localizarea în întreaga lume.
 3. În Spania, a avut loc primele alegeri democratice, după restaurația monarhiei în 1975.
 4. În Marea Britanie, a fost lansat albumul „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols” de către trupa punk rock Sex Pistols, care a devenit unul dintre cele mai influente și controversate albume din istoria muzicii.
 5. În Egipt, a fost descoperită mormântul faraonului Tutankhamon, care a adus la lumină numeroase comori și artefacte antice.
 6. În Argentina, a fost lansată campania Madres de Plaza de Mayo, care a fost inițiată de mamele și bunicile copiilor dispăruți în timpul dictaturii militare.
 7. În Franța, a fost lansat primul tren de mare viteză TGV, care a revoluționat transportul feroviar în Europa.

1978

 1. În Vatican, a avut loc alegerea noului papă Ioan Paul al II-lea, primul papă de origine poloneză.
 2. În Iran, a avut loc revoluția islamică, care a dus la căderea monarhiei și instaurarea unui guvern islamic.
 3. În Statele Unite, a fost lansat primul film din seria „Star Wars”, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate francize cinematografice din toate timpurile.
 4. În Egipt, a fost semnat acordul de la Camp David, prin care Israelul și Egiptul și-au stabilit relații diplomatice, punând astfel capăt unui conflict militar îndelungat.
 5. În România, a fost înființat Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul istoriei.
 6. În Argentina, a avut loc Campionatul Mondial de Fotbal, care a fost câștigat de echipa națională a țării gazdă.
 7. În Polonia, a izbucnit mișcarea Solidaritatea, care a condus la o serie de proteste și revendicări sociale împotriva guvernului comunist.

1979

 1. În Iran, a avut loc criza ostaticilor americani, când studenții iranieni au ocupat ambasada americană din Teheran și au luat ostatici peste 50 de cetățeni americani.
 2. În China, a avut loc moartea liderului comunist Mao Zedong, care a condus țara timp de 27 de ani și a lăsat în urmă un puternic impact asupra istoriei chineze.
 3. În Marea Britanie, a fost ales primul ministru conservator Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat această poziție în istoria britanică.
 4. În România, a fost creat Institutul de Arheologie și Istoria Artei, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul istoriei și artei.
 5. În Statele Unite, a fost lansat primul album al trupei de rock AC/DC, „Highway to Hell”, care a devenit unul dintre cele mai populare și influente albume din istoria muzicii rock.
 6. În Uniunea Sovietică, a avut loc lansarea primului satelit de comunicații geoestacionar, care a permis îmbunătățirea comunicațiilor în întreaga lume.
 7. În Afghanistan, a început Războiul Sovieto-Afghan, care a durat până în 1989 și a avut un impact semnificativ asupra regiunii.

Write A Comment