Apple este adesea creditată ca fiind cea care a inventat sistemul de operare modern pentru desktopuri. Adică, sistemul de operare care utilizează un mouse și un cursor pentru a naviga în jurul elementelor pe care se poate da clic pe un ecran.

Apple a dezvăluit primul sistem de operare de acest tip în 1984, odată cu introducerea computerului Macintosh.

Acest sistem de operare a fost numit „Mac OS” și această generație de sisteme de operare a fost utilizată timp de aproape douăzeci de ani.

Mac OS a introdus sistemul de calcul cu ferestre, precum și elemente de operare precum o ierarhie a fișierelor și un coș de gunoi pentru ștergerea fișierelor. Mac OS a fost, de asemenea, platforma pe care puteau rula aplicații de la terți.

Deși arată arhaic după standardele de astăzi, Mac OS a fost de-a dreptul revoluționar la vremea sa. Fără Mac OS, foarte probabil că nu am fi avut sistemul de operare Windows așa cum îl cunoaștem și, bineînțeles, fără Mac OS, nu am fi avut macOS de astăzi și nici alte sisteme de operare precum iOS.

Mac OS a funcționat de la versiunea 1.0 în 1984 până la versiunea 9.2.2 în 2001.

Ce este macOS? Era Mac OS X

Ce este macOS? Era Mac OS X

Mac OS a fost scos din uz în 2001, după ce Apple a introdus următoarea generație de sisteme de operare, numită Mac OS X (Mac operating system 10). Acesta este cunoscut și sub numele, pur și simplu, OS X. Mac OS X este baza pentru macOS pe care îl folosim cu toții astăzi.

La momentul debutului său în 2001, Mac OS X era o minune a interfeței de utilizare. A introdus lansatorul de aplicații Dock, devenit acum omniprezent, care este încă utilizat în macOS, precum și în iOS și iPadOS.

La momentul debutului Mac OS X 10.0 (prima versiune a Mac OS X), pasionații de computere au înnebunit după interfața „Aqua” – interfața care a introdus butoanele roșii, galbene și verzi pentru ferestre, folosite și astăzi. Dar, în Mac OS X, interfața Aqua însemna că butoanele (și toate elementele de interfață Mac OS X) au căpătat un aspect mai tridimensional și mai strălucitor.

Mac OS X a introdus, de asemenea, elementele stabile ale actualului sistem de operare Mac, cum ar fi Mac App Store și suita de aplicații de productivitate iWork, inclusiv Pages, Numbers și Keynote. Mac OS X a fost, de asemenea, prima generație de sisteme de operare Mac care a debutat cu suita de aplicații iLife, care includea iMovie, iPhoto, iDVD și multe altele.

Mac OS X a fost marca utilizată de Apple de la versiunea 10.0 din 2001 până la versiunea 10.7 din 2011. Începând cu versiunea 10.8, Apple a redenumit Mac OS X în, pur și simplu, OS X. Brandingul OS X a durat de la versiunea 10.8 din 2012 până la versiunea 10.11 din 2015.

Dar în 2016, Apple a lansat următoarea eră a sistemului de operare pentru Mac: macOS.


În 2016, Apple a revenit la un branding oarecum familiar. Compania a schimbat numele sistemului de operare al Mac în „macOS” odată cu lansarea macOS 10.12 în 2016. Acela este, de asemenea, anul în care Apple a început să marcheze macOS nu prin numărul versiunii sale, ci prin porecla sa.

Următoarele porecle au fost folosite pentru macOS:

  • macOS Sierra – 2016
  • macOS High Sierra – 2017
  • macOS Mojave – 2018
  • macOS Catalina – 2019
  • macOS Big Sur – 2020
  • macOS Monterey – 2021
  • macOS Ventura – 2022


Noua eră macOS s-a concentrat până acum pe aducerea parității funcțiilor între sistemul de operare emblematic al Apple pentru iPhone – iOS – și macOS. De exemplu, în macOS Ventura, Apple’s a introdus versiuni pentru Mac ale unor aplicații din stabulele de aplicații pentru iPhone, cum ar fi aplicațiile Meteo și Ceas.

Tehnologia Handoff permite, de asemenea, începerea unor sarcini pe iPhone și transferarea lor pe Mac, sau invers. De asemenea, să știți că dacă achiziționați un Mac modern, adică un Mac Apple Silicon, să știți că macOS este singura versiune a sistemului de operare al Mac-ului care a rulat vreodată pe el.

Unde va merge sistemul de operare al Mac-ului în continuare, nimeni nu știe ce va urma…

Write A Comment