Pe vremuri, majoritatea telefoanelor foloseau porturi de încărcare USB voluminoase. Dar, începând cu anul 2012, MicroUSB a devenit standardul pentru telefoanele Android. Apple folosește propria metodă proprie, brevetată. În 2014/15, a început trecerea la USB de tip C, iar acest lucru a contribuit la una dintre cele mai mari schimbări care au lovit telefoanele mobile în veacuri întregi – încărcarea rapidă.

În termeni simpli, încărcarea rapidă înseamnă că mai multă energie este trimisă către bateria telefonului dvs. într-o perioadă mai scurtă de timp, ceea ce duce la timpi de încărcare mai rapizi.

Majoritatea marilor mărci de telefoane utilizează standardul USB-PD (Universal Serial Bus Power Delivery), care permite livrarea unei cantități de energie de până la 18W. Apple îl folosește, dar percepe o taxă pentru un cablu, în timp ce majoritatea telefoanelor Android pot face acest lucru din fabrică.

Cu toate acestea, singurul dezavantaj este că există o MULȚIME de standarde și soluții diferite de încărcare rapidă.

Începând de acum, există o grămadă de opțiuni diferite de încărcare rapidă și rapidă disponibile de la o mulțime de producători:

  • Qualcomm Quick Charge
  • Samsung Adaptive Fast Charging (încărcare rapidă adaptivă)
  • Încărcare rapidă Apple
  • Huawei SuperCharge
  • Motorola TurboPower
  • Oppo Vooc
  • OnePlus Dash Charge
  • MediaTek Pump Express


Totuși, nu vă lăsați prea mult prinși de detalii. Principalul lucru aici este că încărcarea rapidă devine acum obișnuită pe aproape toate lansările majore de telefoane. Până în 2023, aceasta va fi standard pe toate telefoanele. Chiar și pe iPhone-uri.

Cât de rapidă este încărcarea rapidă? În momentul de față, media pentru toate telefoanele importante este de aproximativ 7 ore de utilizare la o încărcare de 15 minute. Exemplu: este ora 15:00; terminați în curând munca, dar telefonul este descărcat. Dacă aveți un telefon care se poate încărca rapid, tot ce trebuie să faceți este să îl conectați la priză timp de 15 minute și va fi complet încărcat până la ora 15:30 și 70% până la 15:15.

USB de tip C pentru MacBooks și laptopuri

Așa cum am menționat în introducerea de început, USB Type C este acum disponibil pe laptopuri și MacBook-uri. Avantajul USB Type C pentru laptopuri și MacBooks este că aparatul poate fi încărcat de la o conexiune USB Type C standard. Puteți chiar să vă conectați laptopul la o bancă de alimentare prin USB Type C pentru o încărcare în mișcare.

Un alt beneficiu al USB Type C pentru laptopuri/MacBooks? Puteți folosi cablul USB Type C pentru a vă conecta laptopul la un monitor extern, iar cablul USB Type C va folosi energia monitorului pentru a vă încărca laptopul, precum și pentru a trimite informații de pe laptop pe ecranul monitorului. Super, nu-i așa?

Singurul avertisment aici este că, pentru a încărca un dispozitiv mai mare, cum ar fi un laptop sau un MacBook, cablul USB de tip C trebuie să aibă USB PD. Fără USB PD, nu veți avea puterea necesară pentru a încărca bateria internă mai mare a dispozitivului. Din fericire, cablurile USB de tip C cu USB PD nu sunt scumpe, așa că, odată ce ați investit într-unul, îl puteți folosi pentru telefon, tabletă, laptop și cam orice altceva care are un port USB de tip C.

Este USB de tip C compatibil cu versiunile anterioare?

USB de tip C în sine nu este fizic compatibil cu versiunile anterioare, în sensul că nu puteți introduce un conector USB de tip C într-un telefon care funcționează cu USB 3.1 – pur și simplu nu se potrivește.

Cu toate acestea, USB Type C și standardele USB 3.1 sunt compatibile în esența lor, trebuie doar să achiziționați un convertor pentru cablul USB Type C, astfel încât acesta să se poată atașa la portul USB 3.1 mai vechi. Acesta este motivul pentru care puteți obține cabluri cu conexiuni USB 3.1 și USB Type C.

Asigurarea compatibilității între USB Type C și USB 3.1 a fost esențială. Nu poți schimba peste noapte modul de încărcare a dispozitivelor și să te aștepți ca toată lumea să se alăture. Schimbările mari și radicale ca aceasta necesită tranziții lente. Acesta este motivul pentru care USB 3.1 este în prezent eliminat treptat de pe noile telefoane, tablete și laptopuri. Acesta este și motivul pentru care USB 3.1 este încă compatibil cu USB tip C.

Începând cu anul 2021, numărul dispozitivelor USB 3.1 de pe piață va scădea la aproximativ zero. De aici încolo, USB tip C va deveni conectorul nr. 1 pentru toate dispozitivele electronice importante – telefoane, tablete, laptopuri și MacBook-uri.

Odată ce vom avea o bază standardizată, se vor adăuga dezvoltări – ceea ce înseamnă mai multă putere – care vor aduce o încărcare din ce în ce mai rapidă. Din 2024, chiar și iPhone-urile de la Apple vor folosi porturi de încărcare USB-C. La fel și iPad-urile sale.

Până la mijlocul anilor 2020, s-ar putea să vă puteți încărca complet telefonul în câteva secunde. Vă imaginați asta? Să vă încărcați telefonul timp de câteva secunde și să obțineți o încărcare de 100%. Sună nebunesc, nu-i așa? Dar asta este direcția în care ne îndreptăm. Iar eu abia aștept!

Write A Comment