1900

 1. În luna septembrie, are loc asasinarea președintelui american William McKinley de către anarhistul Leon Czolgosz.
 2. În China, are loc Revolta Boxerilor, o mișcare naționalistă împotriva influenței străine din țară.
 3. În Paris, are loc Expoziția Universală din 1900, eveniment care a adunat peste 50 de milioane de vizitatori din întreaga lume și a introdus noi tehnologii și invenții, precum televiziunea și mașina de cusut electrică.
 4. În Statele Unite, se deschide primul mall comercial, construit de către omul de afaceri Andrew Carnegie în Pittsburgh.
 5. În Africa de Sud, are loc Războiul burilor, un conflict între Imperiul Britanic și republicile burilor independente din Transvaal și Orania.
 6. În Rusia, are loc Marea Greve din 1900, un protest al muncitorilor din St. Petersburg împotriva condițiilor de muncă inumane și a salariilor mici.
 7. În Japonia, începe construcția primului tren de mare viteză din lume, cunoscut sub numele de „trenul cu aburi de mare viteză Shinkansen”.

1901

 1. În luna septembrie, președintele american William McKinley moare în urma rănilor provocate de asasinul său, Leon Czolgosz. Theodore Roosevelt devine astfel președintele SUA.
 2. În Australia, este fondat Commonwealth-ul Australiei, o federație care reunește șase colonii australiene.
 3. În Norvegia, este semnat Acordul de la Karlstad, care pune capăt Uniunii Suedezo-Norvegiene și recunoaște Norvegia ca stat independent.
 4. În Franța, Émile Zola publică romanul său celebru, „J’accuse!”, care dezvăluie cazul Dreyfus, un scandal politic și militar legat de falsificarea de dovezi împotriva unui ofițer evreu francez.
 5. În Statele Unite, este brevetat radioul, o invenție a lui Guglielmo Marconi.
 6. În Marea Britanie, este înființată Universitatea din Bristol.
 7. În China, împăratul Guangxu moare, iar împărăteasa dowager Cixi preia controlul efectiv asupra imperiului chinez.

1902

 1. În luna mai, se produce o erupție violentă a vulcanului Mont Pelée din Martinica, care distruge orașul Saint-Pierre și ucide aproximativ 30.000 de oameni.
 2. În Marea Britanie, are loc marșul sufragetelor, o manifestație în favoarea dreptului femeilor de a vota și de a-și exprima opinia politică.
 3. În Statele Unite, este înființată Lega Anti-Defamation, o organizație evreiască de apărare a drepturilor civile și de combatere a antisemitismului.
 4. În Franța, este semnat Tratatul de la Paris, care pune capăt Războiului franco-chinez și consfințește influența Franței asupra Indochinei.
 5. În Uruguay, este fondată Federația Internațională de Fotbal (FIFA), organizația mondială care guvernează fotbalul.
 6. În Rusia, este înființată poliția secretă Okhrana, care avea rolul de a supraveghea și reprima opoziția politică.
 7. În Statele Unite, Theodor Herzl, liderul sionismului, începe negocierile pentru înființarea unui stat evreu în Palestina.

1903

 1. În luna decembrie, frații Wright realizează primul zbor controlat și motorizat al unui avion, la Kitty Hawk, în Carolina de Nord.
 2. În Statele Unite, se înființează Departamentul de Comerț și Muncă, un organism guvernamental care are drept scop promovarea economiei naționale și protejarea drepturilor muncitorilor.
 3. În Marea Britanie, femeile obțin dreptul de a practica medicina și de a obține diplome medicale.
 4. În Rusia, are loc Marea Greva din 1903, un protest al muncitorilor din Petersburg împotriva condițiilor de muncă inumane și a salariilor mici.
 5. În India, se înființează Liga Musulmană, o organizație politică care luptă pentru drepturile musulmanilor și pentru crearea unui stat musulman independent în India.
 6. În Statele Unite, Ford Motor Company își deschide prima fabrică de automobile.
 7. În România, se înființează Societatea pentru Serviciul Sanitar, o organizație care își propune să promoveze sănătatea publică și să îmbunătățească condițiile sanitare în România.

1904

 1. În luna ianuarie, are loc Războiul Ruso-Japonez, un conflict între Imperiul Rus și Japonia pentru controlul asupra teritoriilor din Manchuria și Coreea.
 2. În Statele Unite, începe construcția Canalului Panama, o importantă rută maritimă care leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific prin America Centrală.
 3. În Franța, este fondată Societatea Națională de Salvare Publică, o organizație non-guvernamentală care se ocupă de salvarea și protejarea vieții și proprietății publice.
 4. În Marea Britanie, este creat primul serviciu public de transport în comun, cunoscut sub numele de London Underground.
 5. În China, este înființată Republica Canton, o mică republică progresistă în sudul Chinei care luptă împotriva dominației străine și a feudalismului.
 6. În Spania, are loc răscoala triburilor marocane împotriva guvernului spaniol, cunoscută sub numele de Războiul Rif.
 7. În Argentina, este fondată Club Atlético Boca Juniors, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din lume.

1905

 1. În luna ianuarie, are loc Duminica Sângeroasă, o masacrare a manifestanților pașnici din St. Petersburg de către forțele guvernamentale rusești, care a dus la izbucnirea Revoluției Ruse.
 2. În Norvegia, regele Oscar al II-lea semnează Acordul de la Karlstad, care pune capăt Uniunii Suedezo-Norvegiene și recunoaște Norvegia ca stat independent.
 3. În Statele Unite, se înființează Industrial Workers of the World, o organizație sindicală care luptă pentru drepturile muncitorilor și împotriva exploatării lor.
 4. În Japonia, împăratul Meiji moare și este succedat de fiul său, împăratul Taishō.
 5. În Rusia, este înființat Sovietul deputaților muncitorilor și soldaților din Petersburg, un organism politic care a jucat un rol important în Revoluția Rusă.
 6. În Marea Britanie, este înființată Asociația Scout, o organizație care încurajează dezvoltarea tinerilor prin activități în aer liber și educație.
 7. În China, este semnat Tratatul de la Portsmouth, care pune capăt Războiului Ruso-Japonez și recunoaște independența Coreei.

1906

 1. În luna aprilie, are loc Cutremurul din San Francisco, unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria Statelor Unite, care a distrus majoritatea orașului San Francisco.
 2. În Franța, este adoptată legea separării Bisericii de Stat, care a pus capăt legăturilor oficiale dintre Biserica Catolică și guvernul francez.
 3. În Marea Britanie, este adoptată Legea Actelor Educaționale, care a introdus un sistem național de învățământ și a făcut educația obligatorie pentru copiii cu vârsta între 5 și 13 ani.
 4. În Rusia, este înființat Consiliul de Miniștri, un organism guvernamental care a avut rolul de a coordona activitățile guvernului.
 5. În Statele Unite, este adoptată Legea Alimentelor și Medicamentelor Pure, o lege federală care reglementează siguranța alimentelor și medicamentelor.
 6. În Portugalia, regele Carlos I și moștenitorul său, prințul Luis Filipe, sunt asasinați într-un atentat politic.
 7. În Cuba, are loc Războiul de Independență, o revoltă împotriva controlului spaniol asupra țării.

1907

 1. În luna iunie, are loc Conferința de la Haga, o întâlnire a reprezentanților a 44 de state pentru a discuta problemele legate de pacea internațională și drepturile omului.
 2. În Statele Unite, este înființat FBI (Federal Bureau of Investigation), o agenție federală de aplicare a legii care are rolul de a proteja țara împotriva amenințărilor interne și externe.
 3. În Marea Britanie, este inaugurată linia de cale ferată Transiberiană, care leagă Moscova de Vladivostok și este una dintre cele mai lungi linii de cale ferată din lume.
 4. În Norvegia, Fridtjof Nansen este ales ca primul președinte al Ligii Națiunilor, o organizație internațională care promovează pacea și cooperarea internațională.
 5. În Franța, are loc expoziția de artă Les Fauves, o expoziție de artă modernă care a prezentat opere ale unor artiști ca Henri Matisse, André Derain și Georges Braque.
 6. În Rusia, este creat Consiliul Dumei, un organism legislativ care a avut rolul de a controla activitățile guvernului și de a promova reformele democratice.

1908

 1. În luna iunie, este semnat Tratatul de la Tanger, care a pus capăt conflictului dintre Franța și Maroc și a confirmat influența Franței în această zonă.
 2. În Austria-Ungaria, arhiducele Franz Ferdinand devine moștenitor al tronului după moartea unchiului său, Franz Joseph.
 3. În Turcia, are loc Revolta Macedoneană, o revoltă a populației macedonene împotriva dominației turcești și a opresiunii lor.
 4. În Marea Britanie, este fondat Partidul Muncitoresc, o formațiune politică care reprezintă interesele muncitorilor și care a fost una dintre cele mai influente partide politice din secolul XX.
 5. În Rusia, este adoptată Declarația de la Stockholm, o declarație internațională care a condamnat războiul și a apelat la soluționarea conflictelor prin mijloace pașnice.
 6. În Italia, regele Victor Emmanuel al III-lea numește un guvern de coaliție pentru a pune capăt crizei politice și economice din țară.
 7. În China, are loc Revolta Boxerilor, o revoltă a unor organizații secrete împotriva dominației străine și a creștinismului.

1909

 1. În luna februarie, Robert Peary ajunge la Polul Nord, fiind primul om care a reușit această performanță.
 2. În Statele Unite, este inaugurat Stadionul Fenway din Boston, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute stadioane de baseball din lume.
 3. În Franța, Louis Blériot devine primul om care a traversat Canalul Mânecii cu un avion.
 4. În Rusia, este adoptată Legea de la Stolîpin, o reformă agrară care a dus la confiscarea pământurilor țăranilor și a încurajat dezvoltarea agriculturii de stat.
 5. În Germania, este înființat Partidul Social-Democrat Independent, o formațiune politică care s-a desprins de Partidul Social-Democrat din Germania și care a promovat o politică mai radicală și mai revoluționară.
 6. În Italia, este fondat Inter Milano, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din lume.
 7. În Peru, se produce Cutremurul din Arequipa, unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria țării, care a distrus mai multe orașe și a ucis peste 30.000 de oameni.

Write A Comment