1920

 1. În luna ianuarie, Liga Națiunilor își începe oficial activitatea, cu sediul la Geneva, Elveția.
 2. În Statele Unite, este adoptat Amendamentul al 18-lea la Constituție, care a interzis producția, transportul și vânzarea de băuturi alcoolice. Aceasta a dus la creșterea contrabandei și a traficului ilegal de alcool, numită și perioada prohibiției.
 3. În Italia, Benito Mussolini își extinde controlul asupra țării prin intermediul Partidului Fascist.
 4. În Rusia, are loc Revolta Tambov, o revoltă împotriva guvernului comunist rus.
 5. În Franța, este creată compania de aviație Air France, care a devenit una dintre cele mai mari companii aeriene din lume.
 6. În România, este creată Uniunea Scriitorilor din România, o organizație care a promovat literatura și cultura românească.
 7. În Marea Britanie, are loc Masacrul de la Amritsar, o tragedie în care forțele britanice au deschis focul asupra unei mulțimi de protestatari pașnici din India, ucigând sute de oameni.

1921

 1. În luna martie, este adoptat Tratatul de la Riga, care a pus capăt oficial Războiului Polono-Sovietic și a stabilit granițele dintre cele două țări.
 2. În Statele Unite, este inaugurat Memorialul Thomas Jefferson, un monument dedicat celui de-al treilea președinte al țării.
 3. În Rusia, este creată Uniunea Sovietică, o federație de republici socialiste care a înlocuit Rusia țaristă.
 4. În Italia, are loc Asasinatul lui Giuseppe Mazzini, un lider politic și revoluționar italian.
 5. În Irlanda, are loc Bătălia de la Dublin, un conflict între forțele irlandeze și cele britanice.
 6. În Germania, este creat Partidul Nazist, o organizație politică care a promovat ideologia nazistă.
 7. În România, este creată Academia Română, o instituție culturală care a promovat cercetarea și învățământul în diverse domenii.

1922

 1. În luna ianuarie, Conferința de la Washington are loc pentru a discuta problemele din regiunea Pacificului și pentru a promova pacea și cooperarea internațională.
 2. În Italia, Benito Mussolini preia oficial puterea prin intermediul Partidului Fascist.
 3. În Uniunea Sovietică, este creat Gosplan, un organism centralizat care a planificat economia țării.
 4. În Statele Unite, este creată compania de film Walt Disney, care a devenit una dintre cele mai mari companii de divertisment din lume.
 5. În Turcia, Republica Turcă este proclamată oficial, iar Mustafa Kemal Atatürk devine primul președinte al țării.
 6. În Marea Britanie, este creată BBC, o companie de radio publică care a devenit una dintre cele mai importante surse de informații și divertisment în lume.
 7. În România, este înființată Universitatea din Cluj, una dintre cele mai importante universități din țară.

1923

 1. În Turcia, este adoptată noua Constituție a Republicii Turcia, care a instituit un sistem democratic și a promovat drepturile și libertățile cetățenilor.
 2. În Germania, are loc Hiperinflația din 1923, o perioadă de inflație extrem de ridicată care a dus la prăbușirea economiei țării.
 3. În Statele Unite, este creată compania de automobile Chevrolet, care a devenit una dintre cele mai mari companii producătoare de mașini din lume.
 4. În Marea Britanie, este adoptată Legea de Muncă din 1923, care a introdus reglementări pentru condițiile de muncă și a promovat drepturile lucrătorilor.
 5. În Italia, este adoptată Legea fascistă a căsătoriei, care a restricționat drepturile femeilor și a promovat ideologia fascistă.
 6. În România, este înființată Universitatea din Iași, una dintre cele mai vechi și mai prestigioase universități din țară.
 7. În Franța, este semnat Tratatul de la Ankara, care a pus capăt oficial războiului franco-turc și a stabilit granițele dintre cele două țări.

1924

 1. În Statele Unite, este adoptată Legea de Imigrare din 1924, o lege care a limitat numărul de imigranți care puteau intra în țară.
 2. În Uniunea Sovietică, Iosif Stalin devine liderul Partidului Comunist și începe să-și consolideze puterea.
 3. În Franța, este adoptată Constituția din 1924, care a instituit un sistem democratic și a promovat drepturile și libertățile cetățenilor.
 4. În Marea Britanie, este creată prima linie aeriană internațională de pasageri, Imperial Airways.
 5. În România, este înființată Universitatea Politehnica din București, una dintre cele mai importante universități tehnice din țară.
 6. În Italia, Benito Mussolini devine prim-ministru al țării și își consolidează puterea prin intermediul Partidului Fascist.
 7. În Germania, are loc lovitura de stat de la München, o tentativă de lovitură de stat care a eșuat și a dus la consolidarea puterii lui Adolf Hitler în cadrul Partidului Nazist.

1925

 1. În Statele Unite, este adoptată Legea de Restricționare a Armelor, o lege care a restricționat producția și vânzarea de arme de foc.
 2. În Franța, este creată organizația internațională de fotbal FIFA.
 3. În Italia, este creată organizația politică Uniunea Națională Fascistă, care a promovat ideologia fascistă.
 4. În Uniunea Sovietică, este creat planul cincinal, o strategie economică de dezvoltare a țării pe termen lung.
 5. În România, este inaugurată Catedrala Mântuirii Neamului din București, cea mai mare catedrală ortodoxă din țară.
 6. În Marea Britanie, este inaugurat Tunelul de la Canalul Mânecii, care a legat Marea Britanie de continentul european prin intermediul trenurilor.
 7. În Germania, este creată organizația militară Sturmabteilung, cunoscută și sub numele de SA, care a fost unul dintre principalele instrumente de putere ale Partidului Nazist.

1926

 1. În Statele Unite, este creată compania de film Warner Bros., care a devenit una dintre cele mai importante companii producătoare de filme din lume.
 2. În Franța, este semnat Tratatul de la Berlin, care a pus capăt oficial Războiului din Rif dintre Franța și Maroc.
 3. În Italia, este creată organizația de tineret fascist Gărzile tineretului fascist, care a promovat ideologia fascistă în rândul tinerilor.
 4. În Uniunea Sovietică, Leon Troțki este exclus din Partidul Comunist din cauza divergențelor sale cu Iosif Stalin.
 5. În România, este inaugurat Teatrul Național din București, unul dintre cele mai importante teatre din țară.
 6. În Marea Britanie, regina Elisabeta a II-a se naște la Londra, devenind astfel moștenitoarea tronului britanic.
 7. În Germania, este creată organizația militară Schutzstaffel, cunoscută și sub numele de SS, care a devenit un instrument important de putere în cadrul Partidului Nazist.

1927

 1. În Statele Unite, aviatorul american Charles Lindbergh efectuează prima zbor transatlantic fără escală, de la New York la Paris.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată OGPU, o organizație de securitate care a fost precursorul KGB-ului.
 3. În Italia, este semnată Convenția de la Roma, care a pus bazele cooperării internaționale în domeniul protecției drepturilor de autor.
 4. În România, este inaugurat Podul Grant din București, un pod peste râul Dâmbovița care a devenit un important simbol al orașului.
 5. În Marea Britanie, este creată compania de aviație British Airways.
 6. În China, este creat Partidul Comunist Chinez, o organizație politică care a promovat ideologia comunistă în China.
 7. În Germania, are loc Conferința de la Nürnberg, o reuniune a liderilor Partidului Nazist care a consolidat puterea lui Adolf Hitler în cadrul partidului.

1928

 1. În Statele Unite, Alexander Fleming descoperă penicilina, un antibiotic important în tratamentul infecțiilor.
 2. În Franța, este adoptată Constituția din 1928, care a instituit un sistem democratic și a promovat drepturile și libertățile cetățenilor.
 3. În Italia, Benito Mussolini devine dictatorul Italiei prin intermediul Partidului Fascist.
 4. În Uniunea Sovietică, este creat Primul plan cincinal, o strategie economică care a avut ca scop modernizarea și industrializarea țării.
 5. În România, este înființat Institutul de Arheologie din Cluj, o instituție de cercetare arheologică care a promovat studiul istoriei și culturii românești.
 6. În Marea Britanie, are loc Întâlnirea de la Oxford, o reuniune a liderilor lumii care a avut ca scop promovarea păcii și cooperării internaționale.
 7. În Germania, se desfășoară alegerile generale, care au dus la consolidarea puterii Partidului Nazist și a lui Adolf Hitler.

1929

 1. În Statele Unite, are loc prăbușirea bursei de valori de la New York, ceea ce a dus la Marea Depresiune, o perioadă lungă de recesiune economică.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Tătară, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 3. În Italia, este creată organizația de tineret fascist Operațiunea Universitară, care a promovat ideologia fascistă în rândul studenților universitari.
 4. În România, este inaugurat Palatul de Justiție din București, o clădire importantă pentru sistemul judiciar românesc.
 5. În Marea Britanie, este creată compania de aviație Imperial Airways, care a fost una dintre cele mai mari companii de aviație din lume.
 6. În Germania, este creată organizația militară Hitlerjugend, cunoscută și sub numele de Liga Tineretului German, care a promovat ideologia nazistă în rândul tinerilor.
 7. În Franța, este adoptată Legea de desființare a coloniilor, care a pus bazele procesului de decolonizare a Franței.

Write A Comment