1930

 1. În Statele Unite, este adoptată Legea Jones, care a dat Filipinelor un statut de autoguvernare și a pus bazele independenței lor.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Ciuvașă, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 3. În Italia, este adoptată Legea fascistă a familiei, care a promovat valorile tradiționale și a restricționat divorțul și avortul.
 4. În România, este înființat Institutul de Fizică Atomică din București, o instituție de cercetare științifică care a promovat dezvoltarea tehnologiei nucleare.
 5. În Marea Britanie, este creată British Broadcasting Corporation (BBC), una dintre cele mai importante companii media din lume.
 6. În Germania, are loc un protest major împotriva nazismului în Potsdam, o mișcare care a dus la creșterea opoziției față de Partidul Nazist.
 7. În Franța, este inaugurat Palatul de la Versailles, care a fost restaurat și deschis publicului.

1931

 1. În Statele Unite, este inaugurat Empire State Building, unul dintre cele mai înalte zgârie-nori din lume.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Baschiră, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 3. În Italia, este adoptată Legea fascistă pentru apărarea raselor, care a promovat ideologia rasistă a Partidului Fascist.
 4. În România, este înființată Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, o universitate importantă din România, care a promovat învățământul superior în limba română și maghiară.
 5. În Marea Britanie, are loc Marea Foamete, o perioadă de recesiune economică și de sărăcie extremă.
 6. În Germania, este creată organizația militară Reichsarbeitsdienst, cunoscută și sub numele de RAD, care a promovat serviciul militar obligatoriu în Germania nazistă.
 7. În Franța, este creată organizația politică Partidul Radical-Socialist, care a promovat o agendă politică centristă și reformistă.

1932

 1. În Statele Unite, are loc alegerea lui Franklin D. Roosevelt ca președinte, care a devenit cunoscut pentru politicile sale de combatere a Marii Depresiuni.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Tuva, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 3. În Italia, este adoptată Legea fascistă a corporațiilor, care a pus bazele unei economii corporatiste și a restricționat drepturile muncitorilor.
 4. În România, este inaugurat Muzeul Țăranului Român din București, un muzeu important care a promovat cultura și tradițiile românești.
 5. În Marea Britanie, este creată Liga Națiunilor, o organizație internațională care a promovat pacea și cooperarea între națiuni.
 6. În Germania, este creată organizația militară Hitlerjugend, cunoscută și sub numele de Liga Tineretului German, care a promovat ideologia nazistă în rândul tinerilor.
 7. În Franța, este adoptată Legea de protecție a muncitorilor, care a pus bazele sistemului de protecție socială din Franța.

1933

 1. În Germania, Adolf Hitler devine cancelar, iar Partidul Nazist preia puterea în țară.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de stabilizare agricolă, care a pus bazele politicii agricole a guvernului american.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Iacută, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, este adoptată Legea fascistă a Ordinii publice, care a promovat puterea și autoritatea statului în detrimentul libertăților individuale.
 5. În România, este inaugurat Cimitirul eroilor din Târgu-Jiu, un monument important pentru cei căzuți în Primul Război Mondial.
 6. În Marea Britanie, are loc încoronarea regelui George al VI-lea.
 7. În Franța, este creată organizația politică Frontul Popular, care a promovat o agendă politică progresistă și a luptat împotriva fascismului.

1934

 1. În Germania, președintele Paul von Hindenburg moare, iar Adolf Hitler devine liderul necontestat al Germaniei.
 2. În Statele Unite, este inaugurat Muzeul Național de Artă Americană din Washington D.C., unul dintre cele mai importante muzee de artă din lume.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Iakută, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, este adoptată Legea fascistă a muncii, care a promovat ideologia fascistă în rândul muncitorilor și a restricționat drepturile acestora.
 5. În România, este inaugurat Monumentul Eroilor Aerului din București, un monument important pentru aviatorii români căzuți în luptă.
 6. În Marea Britanie, este creată organizația politică Uniunea Britanică a Fasciștilor, care a promovat ideologia fascistă în rândul populației britanice.
 7. În Franța, este adoptată Legea de la 7 iulie 1934, care a pus bazele statului de asistență socială în Franța.

1935

 1. În Statele Unite, este adoptată Legea de securitate socială, care a pus bazele sistemului de asistență socială din țară.
 2. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Buriat-Mongolă, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 3. În Italia, are loc invadarea Etiopiei de către armata italiană, un eveniment care a dus la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.
 4. În România, este inaugurată Catedrala Mântuirii Neamului din București, unul dintre cele mai importante monumente religioase din România.
 5. În Marea Britanie, este creată organizația politică Uniunea Fascistă Britanică, care a promovat ideologia fascistă în rândul populației britanice.
 6. În Germania, este adoptată Legea de la Nürnberg, care a pus bazele politicii de discriminare rasială promovată de Partidul Nazist.
 7. În Franța, este adoptată Legea de asigurare a pensiilor, care a pus bazele sistemului de pensii din Franța.

1936

 1. În Germania, are loc Jocurile Olimpice de la Berlin, care au fost organizate de regimul nazist și au promovat ideologia nazistă.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de salvgardare a resurselor naturale, care a pus bazele politicii de conservare a mediului înconjurător.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Kabardo-Balcară, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, este înființat corpul voluntar italian, cunoscut sub numele de Camicie Nere, care a promovat ideologia fascistă în rândul populației italiene.
 5. În România, are loc greva minerilor din Valea Jiului, o mișcare socială importantă care a dus la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru muncitorii din zonă.
 6. În Marea Britanie, regele Edward al VIII-lea abdică, iar fratele său, George al VI-lea, devine noul rege.
 7. În Franța, este creată organizația politică Partidul Socialist Francez, care a promovat o agendă politică social-democrată.

1937

 1. În Spania, izbucnește Războiul Civil Spaniol, un conflict care a durat trei ani și care a opus forțele republicane și cele naționaliste.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de protecție a muncii, care a introdus reglementări stricte privind condițiile de muncă și siguranța la locul de muncă.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc Marea Epurare, o perioadă de eliminare a opozanților regimului stalinist și de represiune politică în masă.
 4. În Italia, este creată Brigada Internațională Garibaldi, o forță de voluntari italieni care a luptat în Războiul Civil Spaniol de partea republicii.
 5. În România, este inaugurat Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, un muzeu important care a promovat cultura și istoria Moldovei.
 6. În Marea Britanie, are loc coronarea reginei Elizabeth a II-a.
 7. În Franța, are loc greva generală din mai 1937, o mișcare socială importantă care a dus la îmbunătățirea condițiilor de muncă și a salariilor pentru muncitorii din țară.

1938

 1. În Europa, are loc Conferința de la München, în urma căreia Germania nazistă a anexat regiunea sudetă a Cehoslovaciei.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de refacere a vechilor monumente, care a pus bazele programului guvernamental de restaurare a monumentelor istorice din țară.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Komi, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, este adoptată Legea fascistă a raselor, care a promovat ideologia fascistă în rândul populației italiene și a introdus reglementări discriminatorii față de minoritățile etnice.
 5. În România, este creată Banca Națională a României, instituția centrală de supraveghere și reglementare a sistemului bancar din țară.
 6. În Marea Britanie, are loc Conferința de la Evian, în urma căreia statele lumii au refuzat să acorde azil politic pentru refugiații evrei din Germania.
 7. În Franța, este creată organizația politică Partidul Socialist Democrat, care a promovat o agendă politică social-democrată.

1939

 1. În Europa, începe cel de-Al Doilea Război Mondial, după invazia Germaniei naziste în Polonia.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de neutralitate, care a impus neutralitatea țării în conflictul mondial.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Karelo-Finlandeză, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, are loc invazia Albaniei de către armata italiană, un eveniment care a dus la începerea conflictului dintre Italia și Grecia.
 5. În România, este creată Brigada de Vânători de Munte, o unitate militară specializată în luptele montane.
 6. În Marea Britanie, este declarată mobilizarea generală a armatei, în contextul pregătirilor pentru războiul mondial.
 7. În Franța, este creată organizația politică Partidul Socialist Republican, care a promovat o agendă politică social-democrată.

Write A Comment