1940

 1. În Europa, Germania nazistă ocupă Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda și Franța, ceea ce duce la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea de protecție a drepturilor electorale, care a protejat dreptul la vot al minorităților și a promovat o mai mare participare la alegeri.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Tatarstan, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, are loc invazia Greciei de către armata italiană, un eveniment care a dus la declanșarea războiului între Italia și Grecia.
 5. În România, are loc arestarea și deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina de Nord de către autoritățile române, în contextul alianței cu Germania nazistă.
 6. În Marea Britanie, are loc Bătălia Angliei, un conflict militar important între forțele aeriene britanice și cele germane.
 7. În Franța, este creată organizația politică Mișcarea Populară Republicană, care a promovat o agendă politică conservatoare.

1941

 1. În Europa, Germania nazistă declanșează Operațiunea Barbarossa, invadând Uniunea Sovietică și începând cel mai mare conflict militar din istoria umanității.
 2. În Statele Unite, are loc atacul de la Pearl Harbor, care a dus la intrarea țării în cel de-Al Doilea Război Mondial.
 3. În Uniunea Sovietică, este creată Republica Sovietică Socialisă Autonomă Kara-Kirghiz, o regiune autonomă din cadrul Uniunii Sovietice.
 4. În Italia, se desfășoară campania din Africa de Nord, un conflict militar între forțele italiene și cele britanice.
 5. În România, armata română participă la invazia Uniunii Sovietice alături de armata germană.
 6. În Marea Britanie, Winston Churchill devine prim-ministru al țării, un lider important în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
 7. În Franța, are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne, care a dus la împărțirea Franței într-o zonă ocupată de Germania și o zonă liberă.

1942

 1. În Europa, are loc Bătălia Stalingradului, un conflict militar important între forțele germane și cele sovietice.
 2. În Statele Unite, începe producția în masă a bombei atomice, un proiect secret care a avut un rol important în finalizarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
 3. În Uniunea Sovietică, forțele sovietice încep ofensiva de la Stalingrad, care a dus la victoria Uniunii Sovietice în acest conflict militar.
 4. În Italia, are loc deschiderea celebrei Case de Modă Dior, o marcă importantă în lumea modei.
 5. În România, are loc pogromul de la Iași, un atac asupra comunității evreiești din orașul Iași, în care au fost omorâți mii de evrei.
 6. În Marea Britanie, are loc raidul de la Dieppe, o încercare nereușită a forțelor aliate de a ocupa un port francez important.
 7. În Franța, are loc așa-numitul regim de la Vichy, un guvern colaboraționist al Franței cu Germania nazistă.

1943

 1. În Europa, are loc Bătălia de la Kursk, unul dintre cele mai mari și sângeroase conflicte militare din istorie, între forțele germane și cele sovietice.
 2. În Statele Unite, are loc Conferința de la Casablanca, în care liderii aliați au discutat strategia războiului împotriva Axei.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc Bătălia de la Stalingrad, care a dus la înfrângerea definitivă a Germaniei naziste în răsărit.
 4. În Italia, are loc căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini, iar Italia își declară neutralitatea în război.
 5. În România, au loc proteste ale studenților împotriva regimului Antonescu, care au fost înăbușite violent de autorități.
 6. În Marea Britanie, se lansează operațiunea Gomorrah, un raid masiv asupra orașului Hamburg din Germania.
 7. În Franța, are loc invazia Aliaților în Sicilia, un pas important în eliberarea Italiei de sub regimul fascist.

1944

 1. În Europa, au loc desantul de la Normandia și Bătălia de la Ardeni, două conflicte militare majore care au dus la eliberarea Franței și apoi la înfrângerea Germaniei naziste.
 2. În Statele Unite, este înființată Organizația Națiunilor Unite, o organizație internațională destinată menținerii păcii și cooperării internaționale.
 3. În Uniunea Sovietică, trupele sovietice eliberează Polonia și ocupă Budapesta, ceea ce duce la înfrângerea definitivă a Germaniei în est.
 4. În Italia, are loc înlăturarea definitivă a regimului fascist al lui Benito Mussolini și începutul colaborării cu aliații pentru a înfrânge Germania.
 5. În România, are loc lovitura de stat de la 23 august, prin care regele Mihai I înlătură regimul Antonescu și decide intrarea României în războiul împotriva Germaniei naziste.
 6. În Marea Britanie, începe campania de bombardament V-1 și V-2, un atac cu rachete asupra orașelor britanice.
 7. În Franța, se organizează Conferința de la Bretton Woods, o reuniune a liderilor economici mondiali pentru a pune bazele unui sistem financiar internațional.

1945

 1. În Europa, are loc capitularea Germaniei naziste și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
 2. În Statele Unite, este folosită pentru prima dată bomba atomică, în cadrul raidului asupra orașului Hiroshima din Japonia.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc paradele de la 9 mai, celebrând victoria asupra Germaniei naziste.
 4. În Italia, are loc căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini și sfârșitul războiului în Italia.
 5. În România, are loc Adunarea de la Alba Iulia, în cadrul căreia se decide înființarea Republicii Populare Române.
 6. În Marea Britanie, Winston Churchill pierde alegerile generale și este înlocuit cu Clement Attlee.
 7. În Franța, are loc procesul de la Nürnberg, prin care liderii germani sunt judecați pentru crimele comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1946

 1. În Europa, se înființează Consiliul Europei, o organizație internațională destinată promovării cooperării și păcii în Europa.
 2. În Statele Unite, se lansează prima rachetă supersonică, un pas important în dezvoltarea tehnologiei spațiale.
 3. În Uniunea Sovietică, se lansează primul reactor nuclear, o realizare importantă în dezvoltarea energiei nucleare.
 4. În Italia, se organizează referendumul pentru monarhie sau republică, prin care este votată înființarea Republicii Italiene.
 5. În România, are loc procesul celor 10 din Târgu-Mureș, în care lideri ai opoziției sunt acuzați de activități comuniste și condamnați la închisoare.
 6. În Marea Britanie, se înființează Uniunea Britanică a Fasciștilor, un partid politic de extremă-dreapta.
 7. În Franța, are loc crearea celei de-a patra republici, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

1947

 1. În Europa, Planul Marshall este implementat, o inițiativă americană pentru ajutorarea economică a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial.
 2. În Statele Unite, are loc incidentul Roswell, o presupusă prăbușire a unui OZN în New Mexico.
 3. În Uniunea Sovietică, este semnat Pactul de la Varșovia, o alianță militară între țările comuniste din Europa de Est.
 4. În Italia, este adoptată noua constituție a Republicii Italiene, care a pus bazele statului italian modern.
 5. În România, este naționalizată industria petrolieră, iar președintele Republicii Populare Române, Gheorghe Gheorghiu-Dej, declară că România va fi un stat socialist.
 6. În Marea Britanie, este lansat primul computer electronic, cunoscut sub numele de Manchester Mark I.
 7. În Franța, este creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, o organizație internațională destinată coordonării producției de cărbune și oțel în Europa.

1948

 1. În Europa, este declarată independența Israelului, un eveniment care a avut un impact semnificativ asupra politicii și relațiilor internaționale din zonă.
 2. În Statele Unite, se lansează Doctrinele Truman, o serie de politici care aveau ca scop contracararea influenței sovietice în Europa.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc Blocada Berlinului, prin care forțele sovietice încearcă să înfometeze Berlinul de vest.
 4. În Italia, Partidul Comunist Italian câștigă 19% din voturile la alegerile parlamentare, un eveniment care a creat tensiuni în interiorul țării și cu aliații săi occidentali.
 5. În România, Partidul Comunist preia puterea și înființează Republica Populară Română.
 6. În Marea Britanie, se naționalizează industria transporturilor, iar Serviciul Național de Sănătate este înființat.
 7. În Franța, are loc Conferința de la Geneva, o reuniune internațională destinată rezolvării problemelor mondiale și întăririi cooperării internaționale.

1949

 1. În Europa, se înființează Consiliul Europei, o organizație internațională destinată promovării cooperării și păcii în Europa.
 2. În Statele Unite, se semnează Tratatul de la Washington, prin care se înființează Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
 3. În Uniunea Sovietică, are loc lansarea primului test nuclear sovietic, ceea ce duce la intensificarea Războiului Rece.
 4. În Italia, Alcide De Gasperi devine primul ministru al Republicii Italiene, un eveniment care a marcat începutul perioadei de reconstrucție a Italiei de după război.
 5. În România, este înființată Republica Populară Română, iar Gheorghe Gheorghiu-Dej devine primul secretar al Partidului Comunist Român.
 6. În Marea Britanie, este înființat Consiliul de Apărare al Marii Britanii, pentru a face față amenințărilor de securitate internă și externă.
 7. În Franța, are loc crearea celei de-a cincea republici, după ce s-a încheiat perioada de reconstrucție după cel de-al Doilea Război Mondial.

Write A Comment