1950

 1. În Coreea, izbucnește Războiul din Coreea, o confruntare armată între Coreea de Nord și Coreea de Sud, sprijinită de Statele Unite și alți aliați.
 2. În Statele Unite, se declanșează Vânătoarea de Vraci, o campanie de persecutare a presupușilor comuniști și susținătorilor lor.
 3. În Uniunea Sovietică, se lansează primul avion cu reacție, MiG-15, un eveniment care a revoluționat aviația militară.
 4. În Italia, are loc un referendum prin care se decide adoptarea Republicii Italiene ca formă de guvernământ.
 5. În România, se lansează primul plan cincinal, un program de dezvoltare economică inspirat din modelul sovietic.
 6. În Marea Britanie, Winston Churchill devine prim-ministru pentru a doua oară.
 7. În Franța, are loc Bătălia de la Diên Biên Phu, o confruntare armată între forțele franceze și Viet Minh în Indochina.

1951

 1. În Europa, este semnat Tratatul de la Paris, prin care se înființează Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, o organizație internațională destinată coordonării producției de cărbune și oțel în Europa.
 2. În Statele Unite, se lansează prima televiziune comercială, un eveniment care a schimbat modul în care oamenii comunică și se informează.
 3. În Uniunea Sovietică, Iosif Stalin lansează campania pentru lichidarea „dușmanilor poporului”, o mișcare brutală de represiune politică.
 4. În Italia, începe construcția autostrăzii A1, primul tronson de autostradă din Italia.
 5. În România, se lansează Planul Economic Național, un program de dezvoltare economică inspirat din modelul sovietic.
 6. În Marea Britanie, este introdusă pensia națională, un sistem de asigurare socială pentru vârstnici.
 7. În Franța, are loc Tratatul de la San Francisco, prin care se încheie oficial cel de-al Doilea Război Mondial cu Japonia.

1952

 1. În Europa, are loc Marea Inundație din 1952, o inundație majoră care a afectat mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie și Olanda.
 2. În Statele Unite, se lansează primul avion cu reactor comercial, Boeing 707, un eveniment care a revoluționat industria aviatică.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc moartea lui Iosif Stalin, conducătorul suprem al URSS.
 4. În Italia, are loc Masacrul de la Piazzale Loreto, un atac terorist asupra prizonierilor italieni, care a condus la o intensificare a violențelor politice în Italia.
 5. În România, are loc primul Congres al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Gheorghe Gheorghiu-Dej este ales prim-secretar al partidului.
 6. În Marea Britanie, Regina Elisabeta a II-a urcă pe tron, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea.
 7. În Franța, se lansează primul tren cu mare viteză, TGV, între Paris și Lyon.

1953

 1. În Uniunea Sovietică, Nikita Hrușciov devine prim-secretar al Partidului Comunist Sovietic, după moartea lui Iosif Stalin.
 2. În Statele Unite, se lansează primul reactor nuclear comercial, Shippingport Atomic Power Station.
 3. În Europa, se semnează Tratatul de la Roma, prin care se înființează Comunitatea Economică Europeană, o organizație internațională destinată promovării comerțului liber în Europa.
 4. În Italia, are loc Bătălia de la Prundești, o confruntare între forțele armate ale Regatului României și Armata Sovietică, care a condus la victoria românilor.
 5. În România, se lansează primul plan cincinal, un program de dezvoltare economică inspirat din modelul sovietic.
 6. În Marea Britanie, este înființată televiziunea independentă, un eveniment care a marcat o schimbare semnificativă în industria media britanică.
 7. În Franța, are loc moartea poetului și dramaturgului Jean Cocteau, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai mișcării artistice franceze din secolul al XX-lea.

1954

 1. În Europa, are loc Conferința de la Geneva, care a dus la încheierea Războiului din Indochina și la semnarea Acordului de la Geneva.
 2. În Statele Unite, este lansat prima baraj hidroelectric de pe râul Colorado, Glen Canyon Dam.
 3. În Uniunea Sovietică, este lansat primul reactor nuclear de mare putere, BOR-60.
 4. În Italia, are loc un cutremur devastator în regiunea Campania, care a dus la pierderea a peste 1.000 de vieți și la distrugerea multor orașe și sate.
 5. În România, se lansează construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, un proiect ambițios care a fost finalizat abia în 1987.
 6. În Marea Britanie, este inaugurat primul serviciu regulat de zboruri transatlantice cu avioane cu reacție.
 7. În Franța, are loc moartea scriitorului și filozofului Jean-Paul Sartre, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai mișcării existențialiste din secolul al XX-lea.

1955

 1. În Europa, este semnat Acordul de la Varșovia, prin care statele comuniste din Europa de Est și Uniunea Sovietică au înființat Organizația Tratatului de la Varșovia.
 2. În Statele Unite, este lansat primul submarin cu propulsie nucleară, USS Nautilus.
 3. În Uniunea Sovietică, se lansează primul satelit artificial, Sputnik 1, un eveniment care a marcat începutul epocii spațiale.
 4. În Italia, are loc scandalul Ciano, o anchetă jurnalistică care a dezvăluit corupția și ilegalitățile din guvernul italian.
 5. În România, are loc reorganizarea administrației teritoriale, prin care se înființează județele și orașele-reședință de județ.
 6. În Marea Britanie, Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru, fiind înlocuit de Anthony Eden.
 7. În Franța, are loc Conferința de la Bandung, o întâlnire între liderii din Asia și Africa, care a condus la crearea Mișcării de nealiniere.

1956

 1. În Europa, are loc Revoluția Ungară, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Ungariei, care a început ca o mișcare de protest împotriva regimului comunist și a condus la intervenția armată a Uniunii Sovietice.
 2. În Statele Unite, este adoptată Legea Drepturilor Civile, care a interzis segregarea rasială în instituțiile publice și a introdus protecții împotriva discriminării.
 3. În Uniunea Sovietică, Nikita Hrușciov condamnă cultul personalității lui Iosif Stalin, un eveniment care a dus la o schimbare semnificativă în politica și cultura sovietică.
 4. În Italia, are loc un cutremur puternic în regiunea Basilicata, care a dus la pierderea a peste 2.000 de vieți.
 5. În România, are loc Congresul al XII-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Gheorghe Gheorghiu-Dej devine prim-secretar al partidului.
 6. În Marea Britanie, este lansată prima televiziune comercială independentă, ITV.
 7. În Franța, are loc arestarea liderului naționalist algerian Ahmed Ben Bella, care a dus la intensificarea conflictului din Algeria.

1957

 1. În Uniunea Sovietică, este lansat primul satelit care orbitează în jurul Pământului, Sputnik 1, un eveniment care a marcat începutul cursei spațiale.
 2. În Europa, sunt semnate Tratatul de la Roma și Tratatul de la Paris, prin care se înființează Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică.
 3. În Statele Unite, este înființată Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), o agenție guvernamentală responsabilă cu programul spațial al țării.
 4. În România, are loc Congresul al XIII-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Gheorghe Gheorghiu-Dej este reconfirmat în funcția de prim-secretar.
 5. În Marea Britanie, este lansată prima navă cu energie nucleară, HMS Dreadnought.
 6. În Franța, este înființată Comisia pentru Studierea și Aprecierea Fenomenelor Aeriene Neidentificate (COMETA), o organizație dedicată investigării OZN-urilor.
 7. În Egipt, are loc naționalizarea Canalului Suez, un eveniment care a dus la o criză internațională și la intervenția forțelor militare britanice, franceze și israeliene.

1958

 1. În Europa, este semnat Tratatul de la Bruxelles, care a dus la crearea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
 2. În Statele Unite, este înființată Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), o agenție guvernamentală responsabilă cu protejarea mediului și sănătății publice.
 3. În Uniunea Sovietică, are loc lansarea primului satelit cu un animal la bord, un câine numit Laika, în cadrul programului spațial Sputnik.
 4. În România, este adoptată Constituția Republicii Populare Române, care a înlocuit Constituția din 1948 și a servit drept legea fundamentală a țării până în 1965.
 5. În Marea Britanie, este fondată postul de televiziune BBC2, care a fost primul post de televiziune color din țară.
 6. În Franța, este adoptată Legea Debré, care a dus la reorganizarea învățământului francez și la crearea unei rețele de licee tehnice și profesionale.
 7. În Cuba, începe Revoluția Cubaneză, o mișcare de guerilă condusă de Fidel Castro care a dus la înlăturarea regimului dictatorului Fulgencio Batista.

1959

 1. În Cuba, Fidel Castro preia puterea după ce dictatorul Fulgencio Batista părăsește țara, marcând începutul Revoluției Cubaneze.
 2. În Statele Unite, Alaska și Hawaii devin cele mai recente state ale Uniunii.
 3. În Uniunea Sovietică, este lansat Luna 1, primul obiect construit de om care a ajuns pe orbita Lunii.
 4. În Franța, are loc Conferința de la Evian, care a dus la semnarea Acordului de la Evian între Franța și liderii Frontului de Eliberare Națională din Algeria.
 5. În România, Gheorghe Gheorghiu-Dej anunță începerea procesului de colectivizare a agriculturii, o politică care a avut un impact semnificativ asupra economiei și societății românești.
 6. În Marea Britanie, este lansat postul de televiziune ITV, care a devenit rapid popular datorită programelor sale de divertisment și știri.
 7. În Asia, are loc incidentul de la Frontieră, un conflict militar între India și China care a dus la moartea a peste 700 de soldați.

Write A Comment