1960

 1. În Statele Unite, este ales John F. Kennedy ca președinte al țării, devenind astfel cel mai tânăr președinte în istoria americană.
 2. În Africa, are loc declarația de independență a unor state precum Mali, Senegal și Congo (actualul Zaire), semnalând începutul mișcării de independență africană.
 3. În Uniunea Sovietică, este lansat satelitul Sputnik 5, care a dus la prima misiune spațială cu echipaj uman, inclusiv două câini, Belka și Strelka.
 4. În Franța, are loc masacrul de la Alger, în care manifestanți pro-independență algerieni sunt uciși de forțele franceze în timpul unei manifestații.
 5. În România, are loc Congresul al XIV-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Gheorghe Gheorghiu-Dej este reales în funcția de prim-secretar.
 6. În Japonia, are loc Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, care au fost primele Olimpiade organizate în Asia.
 7. În Belgia, este semnat Tratatul de la Bruxelles, care a dus la înființarea Benelux-ului, o uniune economică între Belgia, Olanda și Luxemburg.

1961

 1. În Statele Unite, președintele John F. Kennedy își face celebrul discurs în care își exprimă angajamentul față de obiectivul de a trimite un om pe Lună până în sfârșitul deceniului.
 2. În Uniunea Sovietică, este trimis în spațiu primul om, cosmonautul Yuri Gagarin, la bordul navei spațiale Vostok 1.
 3. În Germania de Est, începe construcția Zidului Berlinului, care a fost ridicat pentru a separa Berlinul de Est de Berlinul de Vest.
 4. În Cuba, Statele Unite lansează invazia Golfului Porcilor, o încercare nereușită de a răsturna regimul lui Fidel Castro.
 5. În Franța, are loc referendumul prin care a fost adoptat Acordul de la Evian și a pus capăt războiului algerian.
 6. În Africa, Republica Congo (actualul Congo-Kinshasa) își declară independența față de Belgia.
 7. În România, este inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră, o importantă realizare economică care a permis dezvoltarea comerțului maritim și a industriei navale din țară.

1962

 1. În Statele Unite, are loc Criza rachetelor cubaneze, o situație de conflict între Statele Unite și Uniunea Sovietică, declanșată de instalarea de către sovietici a rachetelor nucleare pe insula Cuba.
 2. În Franța, este semnat Tratatul de la Élysée, un acord de cooperare între Franța și Germania de Vest, care a dus la întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări.
 3. În Marea Britanie, este emis primul său pașaport electronic, care a introdus o serie de măsuri de securitate noi pentru a preveni frauda.
 4. În România, are loc Congresul al XV-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Nicolae Ceaușescu devine secretar general al partidului și președinte al Consiliului de Stat.
 5. În Franța, are loc Criza Algeriană, un conflict care a dus la independența Algeriei și a pus capăt războiului din Algeria.
 6. În Statele Unite, astronautul John Glenn devine primul american care orbitează Pământul, la bordul navei spațiale Mercury.
 7. În Italia, are loc inundația din Florența, care a cauzat pagube semnificative în orașul istoric și a dus la un efort intens de salvare și restaurare a patrimoniului cultural.

1963

 1. În Statele Unite, președintele John F. Kennedy este asasinat la Dallas, Texas, iar vicepreședintele Lyndon B. Johnson îi succede la Casa Albă.
 2. În Marea Britanie, The Beatles își lansează primul album, Please Please Me, care a devenit un succes imediat și a consolidat poziția lor ca lideri ai mișcării muzicale „beat”.
 3. În Franța, are loc un referendum prin care a fost adoptată noua Constituție a Cincizecimii, care a dus la o serie de reforme democratice importante.
 4. În Uniunea Sovietică, Valentina Tereshkova devine prima femeie care a zburat în spațiu, la bordul navei spațiale Vostok 6.
 5. În SUA, Martin Luther King Jr. ține faimosul său discurs „I Have a Dream” în fața Memorialului lui Lincoln la Washington D.C., marcând un moment important în lupta pentru drepturile civile ale afro-americanilor.
 6. În România, are loc Congresul al XVI-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Nicolae Ceaușescu este ales președinte al Consiliului de Stat și își consolidează puterea în cadrul partidului.
 7. În Kenya, are loc Mau Mau Uprising, o revoltă împotriva guvernului colonial britanic care a dus la independența țării.

1964

 1. În Statele Unite, președintele Lyndon B. Johnson își face celebrul discurs „Războiul împotriva sărăciei”, în care anunță o serie de programe sociale și economice pentru a combate sărăcia și inegalitatea socială în țară.
 2. În Franța, Charles de Gaulle devine primul președinte ales prin vot direct, în urma reformei constituționale din 1962.
 3. În Japonia, are loc Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, care au fost primele Olimpiade organizate în Asia și au avut o participare record de 93 de țări.
 4. În Uniunea Sovietică, Nikita Hrușciov este înlăturat din funcția de prim-secretar al Partidului Comunist și este înlocuit de Leonid Brejnev.
 5. În România, începe construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, un proiect ambițios care a dus la dezvoltarea infrastructurii economice și la creșterea exporturilor de cereale.
 6. În Statele Unite, este adoptat Civil Rights Act, o lege federală care a interzis discriminarea rasială în domeniul ocupării forței de muncă, învățământului și locuințelor.
 7. În Africa de Sud, Nelson Mandela și alți lideri ai mișcării anti-apartheid sunt condamnați la închisoare pe viață, dar această decizie a dus la creșterea rezistenței împotriva regimului de apartheid.

1965

 1. În Statele Unite, are loc intervenția militară în Războiul din Vietnam, cu trimiterea a peste 180.000 de soldați americani în țară.
 2. În Regatul Unit, Sir Winston Churchill moare la vârsta de 90 de ani. Churchill a fost un lider important al Regatului Unit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1953.
 3. În Indonezia, președintele Sukarno este înlăturat din funcție, în urma unui lovitură de stat militară condusă de generalul Suharto.
 4. În SUA, este semnat Voting Rights Act, o lege federală care a asigurat dreptul la vot pentru afro-americanii din sudul țării.
 5. În România, are loc Congresul al XVII-lea al Partidului Muncitoresc Român, în urma căruia Nicolae Ceaușescu devine președinte al Consiliului de Stat și lider necontestat al țării.
 6. În Franța, se desfășoară grevele generale ale lucrătorilor din mai și iunie, care au dus la o serie de reforme sociale și economice.
 7. În Rusia, cosmonautul Alexei Leonov devine primul om care efectuează o plimbare spațială în afara navei spațiale Voskhod 2.

1966

 1. În Statele Unite, începe Programul Apollo, un efort de a duce oameni pe Lună până în 1970.
 2. În China, începe Revoluția Culturală, o mișcare politică lansată de liderul chinez Mao Zedong, care a avut un impact semnificativ asupra societății și culturii chineze.
 3. În Franța, are loc masacrul de la Charonne, în care 9 manifestanți comuniști sunt uciși în timpul unei demonstrații împotriva guvernului.
 4. În SUA, National Organization for Women (NOW) este fondată, o organizație care a promovat drepturile femeilor și egalitatea de gen.
 5. În Argentina, Juan Carlos Onganía conduce un lovitură de stat militară și preia puterea în țară.
 6. În România, este lansat Planul cincinal pentru dezvoltarea economică și socială a țării, care a urmat o serie de politici economice orientate spre industrie și modernizare.
 7. În Africa de Sud, are loc Masacrul din Sharpeville, în care 69 de manifestanți sunt uciși de poliție în timpul unei demonstrații împotriva legilor de apartheid.

1967

 1. În iunie, Războiul de Șase Zile izbucnește între Israel și țările vecine, inclusiv Egiptul, Iordania și Siria.
 2. În SUA, a avut loc Verdictul Casei Supreme în cazul Loving v. Virginia, care a invalidat legile care interziceau căsătoriile interrasiale.
 3. În China, a început Revoluția Culturală, o mișcare politică și socială lansată de liderul chinez Mao Zedong.
 4. În Thailanda, a avut loc un lovitură de stat militară condusă de generalul Thanom Kittikachorn.
 5. În România, a fost creată Prima bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, care a intrat în circulație în 1968.
 6. În Marea Britanie, a avut loc deschiderea primului supermarket Asda, care a devenit unul dintre cei mai mari retaileri din lume.
 7. În întreaga lume, muzica rock a continuat să aibă un impact puternic, iar albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band al formației The Beatles a fost lansat în iunie, fiind considerat unul dintre cele mai influente și inovatoare albume din istoria muzicii.

1968

 1. În Statele Unite, asasinarea lui Martin Luther King Jr. în aprilie a condus la tulburări și revolte în întreaga țară, în timp ce asasinarea lui Robert F. Kennedy în iunie a dus la șoc și durere în întreaga lume.
 2. În Franța, studenții și muncitorii se alătură în lupta pentru reformă socială și politică, ceea ce a dus la o serie de proteste de amploare, inclusiv ocuparea Universității din Paris și greve generale în toată țara.
 3. În Cehoslovacia, Primăvara de la Praga, o perioadă de liberalizare politică și culturală, a fost înăbușită de trupele sovietice și aliații lor din Pactul de la Varșovia.
 4. În Mexic, au avut loc Jocurile Olimpice de vară de la Mexico City, care au fost marcate de protestele studenților împotriva guvernului și a politicilor sale.
 5. În România, Nicolae Ceaușescu devine Secretar General al Partidului Comunist Român și a început o serie de politici economice și sociale ambițioase.
 6. În Vietnamul de Sud, are loc Tet Offensive, o ofensivă majoră a forțelor comuniste împotriva trupelor americane și sud-vietnameze.
 7. În întreaga lume, mișcările pentru drepturile civile, drepturile femeilor și pacea în lume au primit un avânt semnificativ.

1969

 1. În iulie, misiunea Apollo 11 a dus la primul pas al unui om pe Lună, când astronautul american Neil Armstrong a pășit pe suprafața lunară.
 2. În SUA, protestele împotriva războiului din Vietnam au atins un vârf, inclusiv manifestația Woodstock Music & Art Fair, la care au participat aproximativ 400.000 de oameni.
 3. În România, a fost lansată revista de benzi desenate „Arcade”, care a devenit unul dintre cele mai populare și influente publicații de acest gen din țară.
 4. În Israel, a avut loc primul ministru al țării, Golda Meir.
 5. În Italia, a fost lansat filmul „The Godfather”, care a devenit unul dintre cele mai importante filme din istorie.
 6. În Statele Unite, a fost fondată organizația ecologistă Greenpeace, care a devenit una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale din lume.
 7. În Germania, a avut loc o serie de proteste studențești care au culminat cu atentatul împotriva liderului conservator Rudi Dutschke.

Write A Comment