1980

 1. În Statele Unite, a avut loc alegerea lui Ronald Reagan ca președinte al SUA, un moment important în istoria politică a țării.
 2. În Polonia, mișcarea Solidaritatea a fost legalizată de guvernul comunist, după o serie de proteste și negocieri.
 3. În România, a fost fondat Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, care a devenit un important centru de cercetare în domeniul îmbătrânirii și al îngrijirii vârstnicilor.
 4. În Franța, a avut loc lansarea trenului de mare viteză TGV, care a îmbunătățit semnificativ transportul feroviar în Europa.
 5. În Uniunea Sovietică, a avut loc un accident nuclear la centrala nucleară de la Černobîl, unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.
 6. În Italia, a avut loc un cutremur devastator, care a cauzat moartea a peste 2.700 de persoane și distrugerea a mii de clădiri.
 7. În Irak și Iran, a început Războiul Iran-Irak, care a durat opt ani și a avut un impact semnificativ asupra regiunii.

1981

 1. În Statele Unite, președintele Ronald Reagan a supraviețuit unei tentative de asasinat, care a avut loc în luna martie.
 2. În Polonia, regimul comunist a impus Legea Marțială, pentru a reprima mișcarea Solidaritatea și pentru a restabili controlul asupra țării.
 3. În România, a fost înființată Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care a devenit un important centru academic și de cercetare în domeniul medicinei și farmaciei.
 4. În Regatul Unit, a avut loc nunta Prințului Charles cu Lady Diana Spencer, care a fost urmărită de milioane de oameni din întreaga lume.
 5. În Egipt, a fost asasinat președintele Anwar Sadat, în timpul unei parade militare, ceea ce a dus la instabilitate politică în regiune.
 6. În Franța, a fost inaugurat Muzeul d’Orsay, care găzduiește o colecție impresionantă de artă franceză din secolul al XIX-lea.
 7. În Grecia, a fost fondată organizația sportivă Special Olympics, care oferă competiții sportive pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

1982

 1. În Liban, a început Războiul Civil Libanez, care a durat până în anul 1990 și a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești.
 2. În Argentina, a avut loc Războiul din Falkland/Malvine, în care Argentina a încercat să ocupe Insulele Falkland/Malvine, dar a fost în cele din urmă învinsă de Regatul Unit.
 3. În Franța, a fost lansat primul televizor color PAL-SECAM, care a devenit standardul în Europa și în multe alte țări.
 4. În Statele Unite, a avut loc primul zbor al navetei spațiale Columbia, care a deschis calea pentru o nouă eră în explorarea spațiului.
 5. În Italia, au fost furate câteva dintre cele mai valoroase lucrări de artă din istorie, printre care se numără tabloul „Nativitatea” de Caravaggio și „Adormirea Maicii Domnului” de Titian.
 6. În Spania, a fost adoptată Constituția spaniolă, care a pus bazele unei democrații constituționale moderne în țară.
 7. În Mexic, a avut loc cutremurul din Mexic City, unul dintre cele mai puternice cutremure din istorie, care a cauzat moartea a peste 10.000 de persoane și distrugerea a mii de clădiri.

1983

 1. În Statele Unite, a fost lansat sistemul de operare Microsoft Windows, care a devenit unul dintre cele mai populare sisteme de operare din lume.
 2. În Polonia, Solidaritatea, prima și cea mai importantă organizație independentă din blocul comunist, a fost legalizată după mai mulți ani de lupte și proteste.
 3. În Liban, a avut loc atentatul de la Ambasada americană din Beirut, în care și-au pierdut viața peste 60 de persoane, majoritatea fiind diplomați americani.
 4. În SUA, a fost lansată stația spațială Skylab, care a orbitat în jurul Pământului până în 1979, când a revenit pe Pământ și a căzut în Oceanul Indian.
 5. În Africa de Sud, a avut loc alegerile generale, care au fost boicotate de majoritatea populației de culoare din cauza apartheidului.
 6. În Canada, a fost fondat Festivalul Internațional de Film de la Toronto, care a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume.
 7. În Italia, a fost descoperită mormântul lui Otzi, un om preistoric din Neolitic, cunoscut și sub numele de „Omul de gheață”.

1984

 1. În India, a avut loc asasinarea prim-ministrului Indira Gandhi de către doi dintre propii săi bodyguarzi sikh, fapt care a dus la izbucnirea unor violențe comunitare și la moartea a mii de oameni.
 2. În Regatul Unit, a avut loc greva minerilor, care a durat aproape un an și a dus la pierderea a peste 20.000 de locuri de muncă.
 3. În SUA, a fost lansat computerul personal Macintosh de către compania Apple, care a deschis calea pentru o nouă eră a informaticii personale.
 4. În România, a avut loc deschiderea canalului Dunăre-Marea Neagră, care a fost construit în timpul regimului comunist și a fost unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie civilă din istorie.
 5. În SUA, a fost lansată prima versiune a jocului video Tetris, care a devenit unul dintre cele mai populare jocuri video din lume.
 6. În Australia, a avut loc lansarea primei stații radio de pe Insula Heard, care a făcut posibilă comunicarea directă între insulă și continent.
 7. În Republica Populară Chineză, a fost adoptată o nouă Constituție, care a consolidat puterea Partidului Comunist Chinez și a redus libertățile civile și politice.

1985

 1. În SUA, a avut loc prima ediție a Live Aid, un concert caritabil care a avut loc simultan în Londra și Philadelphia, cu scopul de a strânge fonduri pentru a ajuta în lupta împotriva foametei din Africa.
 2. În Uniunea Sovietică, a fost ales Mihail Gorbaciov în funcția de secretar general al Partidului Comunist, ceea ce a marcat începutul unor reforme economice și politice în URSS.
 3. În Israel, a avut loc operțiunea de salvare a refugiaților evrei etiopieni, cunoscută sub numele de Operțiunea Moise, care a dus la aducerea a peste 14.000 de evrei etiopieni în Israel.
 4. În Mexic, a avut loc cutremurul din 1985, care a avut o magnitudine de 8,1 grade și a dus la moartea a peste 10.000 de oameni și la distrugerea a mii de clădiri.
 5. În Franța, a fost semnat Acordul de la Schengen, care a dus la crearea unei zone de liberă circulație între statele semnatare din Europa.
 6. În Africa de Sud, Nelson Mandela a fost transferat de la închisoarea de pe insula Robben Island la închisoarea Pollsmoor din Cape Town.
 7. În Regatul Unit, a fost înființată organizația caritabilă Comic Relief, care organizează evenimente de caritate și strânge fonduri pentru cauze umanitare.

1986

 1. În Uniunea Sovietică, a avut loc catastrofa de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, care a dus la moartea a peste 30 de oameni și la contaminarea a zonei înconjurătoare cu radiații.
 2. În SUA, a fost adoptat Actul de reformă a imigrației și control al cetățeniei, care a introdus o serie de restricții și reguli stricte în privința imigrației în SUA.
 3. În Africa de Sud, a avut loc bătălia de la Cuito Cuanavale, una dintre cele mai mari bătălii din istoria Africii, care a dus la înfrângerea forțelor armate sud-africane de către forțele angolane și cubaneze.
 4. În Italia, a fost adoptată Legea Basaglia, care a dus la închiderea instituțiilor psihiatrici și la îmbunătățirea tratamentului persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
 5. În SUA, a avut loc lansarea telescopului spațial Hubble, care a făcut posibilă explorarea spațiului cosmic într-un mod fără precedent.
 6. În Franța, a avut loc bombardamentul de la Ouadi Doum, în cadrul Războiului Ciadului, care a dus la moartea a peste 50 de soldați francezi.
 7. În România, a avut loc cutremurul din 30 mai, care a avut o magnitudine de 7,3 grade și a dus la moartea a peste 1.500 de oameni și la distrugerea a mii de clădiri.

1987

 1. În SUA, a avut loc unul dintre cele mai mari crahuri bursiere din istorie, cunoscut sub numele de Luni Negre, care a dus la pierderi financiare semnificative pentru investitori.
 2. În Uniunea Sovietică, a avut loc congresul al 27-lea al Partidului Comunist, care a marcat începutul unor reforme mai radicale și a dus la demisia a numeroși lideri comuniști din Europa de Est.
 3. În Irlanda de Nord, a avut loc un atac cu bombă comis de IRA la Enniskillen, care a dus la moartea a 11 oameni și la rănirea altor peste 60 de persoane.
 4. În Italia, a avut loc investigația anti-mafie, cunoscută sub numele de Maxi-procesul din Palermo, care a dus la arestarea a sute de membri ai mafiei siciliene.
 5. În România, a avut loc Primul Congres al Partidului Comunist Român fără Nicolae Ceaușescu, care a fost înlăturat de la putere în decembrie 1989.
 6. În Uniunea Sovietică, a fost lansat primul satelit de comunicații cu telecomandă, Intelsat V, care a permis o comunicare mai bună între diverse regiuni ale lumii.
 7. În China, a început construcția barajului de la Trei Defilee, cel mai mare baraj hidroelectric din lume.

1988

 1. În Uniunea Sovietică, a avut loc Congresul al 19-lea al Partidului Comunist, care a marcat începutul unor reforme mai radicale și a dus la demisia a numeroși lideri comuniști din Europa de Est.
 2. În Iran, a avut loc un atac cu rachete irakiene asupra capitalei, Teheranului, care a dus la moartea a peste 2.000 de oameni.
 3. În SUA, a fost semnat Tratatul INF de reducere a armelor nucleare cu Uniunea Sovietică, care a dus la distrugerea a mii de rachete nucleare.
 4. În Myanmar, a început mișcarea de protest a călugărilor budisti, care a dus la demonstrații de stradă și la criticarea regimului militar din Myanmar.
 5. În Belgia, a avut loc explozia rafinăriei de petrol din Anvers, care a dus la moartea a 3 oameni și la rănirea altor 200.
 6. În Africa de Sud, a fost adoptată Legea de reglementare a munților, care a dus la eliminarea a milioane de persoane de culoare din zonele de munți din țară.
 7. În România, a fost lansat primul ziar independent, „România liberă”, care a reprezentat un pas important în direcția libertății presei și a democrației.

1989

 1. În România, a avut loc Revoluția Română, care a dus la prăbușirea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.
 2. În China, a avut loc protestul de pe Piața Tiananmen din Beijing, care a dus la intervenția militară a guvernului chinez și la moartea a sute de manifestanți.
 3. În Europa de Est, a avut loc căderea Zidului Berlinului, care a dus la reunificarea Germaniei și la sfârșitul Războiului Rece.
 4. În Polonia, a avut loc prima alegere parțial liberă din istoria postbelică, care a dus la victoria opoziției și la începutul schimbărilor democratice în țară.
 5. În Ungaria, a fost deschisă granița cu Austria, permițând unui număr mare de est-germani să fugă în Occident.
 6. În Africa de Sud, a fost eliberat Nelson Mandela după 27 de ani de închisoare, ca urmare a presiunii internaționale asupra regimului apartheid.
 7. În Iran, Ayatollah Khomeini a emis o fatwă care a condamnat la moarte autorul controversatei cărți „Versetele Satanice” a lui Salman Rushdie.

Write A Comment