1990

 1. În Germania, a avut loc reunificarea țării, care a dus la crearea unei singure țări în urma prăbușirii Zidului Berlinului.
 2. În Africa de Sud, a început procesul de negocieri pentru încetarea regimului apartheid, care a dus la eliberarea lui Nelson Mandela și la alegerile democratice din 1994.
 3. În Europa de Est, a avut loc tranziția spre economia de piață și democrație în mai multe țări, inclusiv Polonia, Ungaria și Cehoslovacia.
 4. În Uniunea Sovietică, a avut loc dezintegrarea Uniunii Sovietice, cu declarația de independență a Republicii Baltice și a altor republici.
 5. În Orientul Mijlociu, a avut loc invazia Irakului în Kuweit, care a dus la declanșarea Războiului din Golf.
 6. În România, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale post-comuniste, în care Ion Iliescu a fost ales președinte.
 7. În Statele Unite, a fost adoptat Americans with Disabilities Act, care protejează drepturile persoanelor cu dizabilități.

1991

 1. În Uniunea Sovietică, a avut loc lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov, care a dus la înființarea unui Comitet de Stat pentru Stare de Urgență și la o perioadă de instabilitate politică în țară.
 2. În august, a avut loc tentativa de lovitură de stat din Moscova, condusă de membrii Comitetului de Stat pentru Stare de Urgență, care a dus la respingerea puterii sovietice de către populație și la sfârșitul regimului comunist în Uniunea Sovietică.
 3. În Africa de Sud, a avut loc un acord de tranziție la democrație, care a dus la alegerile democratice din 1994 și la alegerea lui Nelson Mandela ca primul președinte negru al țării.
 4. În Iugoslavia, a început războiul din Bosnia, care a dus la o perioadă lungă de conflicte interetnice și de lupte violente.
 5. În Orientul Mijlociu, a avut loc Conferința de la Madrid, care a deschis drumul pentru negocieri de pace între Israel și țările arabe.
 6. În Statele Unite, a avut loc Războiul din Golf, după invazia Kuweitului de către Irak, care a dus la eliberarea Kuweitului și la începutul sancțiunilor economice împotriva Irakului.
 7. În România, a avut loc alegerile legislative și prezidențiale post-comuniste, care au dus la alegerea lui Ion Iliescu ca președinte și la începutul tranziției spre economia de piață și democrație.

1992

 1. În Uniunea Europeană, a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht, care a instituit Uniunea Europeană și a stabilit un calendar pentru crearea unei uniuni economice și monetare.
 2. În Statele Unite, a fost semnat Tratatul de la START II, care a redus numărul armelor nucleare strategice între Statele Unite și Rusia.
 3. În Bosnia, a avut loc masacrul de la Srebrenica, în care au fost uciși mii de bosniaci musulmani de forțele sârbe.
 4. În Rusia, a avut loc o tentativă de lovitură de stat împotriva președintelui Boris Elțîn, care a dus la o perioadă de instabilitate politică în țară.
 5. În Africa de Sud, a fost adoptată o nouă constituție, care a pus bazele unei societăți democratice și egalitare.
 6. În România, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale post-comuniste, care a dus la alegerea lui Ion Iliescu pentru un al doilea mandat.
 7. În lumea sportului, Jocurile Olimpice de vară au avut loc la Barcelona, ​​Spania, iar Jocurile Paralimpice au avut loc la Madrid.

1993

 1. În Rusia, a avut loc o criză constituțională, care a dus la îndepărtarea parlamentului și la consolidarea puterii președintelui Boris Elțîn.
 2. În Statele Unite, a fost semnat Tratatul de la Oslo între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care a deschis calea pentru negocierile de pace din Orientul Mijlociu.
 3. În Europa, a fost creată Uniunea Economică Europeană, care a dus la creșterea integrării economice între țările europene.
 4. În Africa de Sud, a fost înființată Comisia Verității și Reconcilierii, care a încercat să împace diferitele grupuri etnice și să abordeze abuzurile comise în timpul apartheidului.
 5. În România, a avut loc un referendum constituțional, care a dus la adoptarea unei noi constituții și la tranziția spre o democrație parlamentară.
 6. În lumea sportului, Jocurile Mondiale Special Olympics au avut loc la Dublin, Irlanda, iar Campionatul Mondial de Fotbal s-a desfășurat în Statele Unite.

1994

 1. În Africa de Sud, a avut loc prima alegeri democratice, care a dus la alegerea lui Nelson Mandela ca primul președinte negru al țării.
 2. În Rwanda, a avut loc genocidul împotriva tutsiilor, care a dus la uciderea a peste un milion de oameni într-un interval de câteva luni.
 3. În Statele Unite, a avut loc cutremurul din Northridge, California, care a cauzat distrugeri semnificative și a ucis peste 60 de persoane.
 4. În lumea sportului, Campionatul Mondial de Fotbal a avut loc în Statele Unite, iar Jocurile Olimpice de iarnă au avut loc la Lillehammer, Norvegia.
 5. În Rusia, președintele Boris Elțîn a ordonat invazia Ceceniei, care a dus la un conflict armat îndelungat și la sute de mii de decese.
 6. În Irlanda de Nord, a avut loc un armistițiu între forțele republicane și cele unioniste, care a dus la începerea negocierilor de pace.

1995

 1. În Europa, a avut loc semnarea acordului de la Schengen, care a dus la eliminarea controalelor la frontierele interne ale țărilor semnatare și la creșterea libertății de mișcare în UE.
 2. În Japonia, a avut loc cutremurul Kobe, care a cauzat peste 6.000 de decese și a provocat daune semnificative.
 3. În Statele Unite, a fost inaugurat președintele Bill Clinton pentru al doilea mandat.
 4. În Bosnia, a fost semnat acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului din Bosnia și a dus la crearea unei structuri politice și administrative noi în regiune.
 5. În lumea sportului, a avut loc Campionatul Mondial de Rugby din Africa de Sud și a avut loc deschiderea Muzeului Național de Fotbal al Hall of Fame din Statele Unite.
 6. În Franța, a avut loc prima traversare a Canalului Mânecii de către o femeie franceză, înotătoarea Mireille Guiliano.

1996

 1. În Statele Unite, a avut loc Jocurile Olimpice de vară la Atlanta, Georgia.
 2. În Israel, a avut loc alegerile care au dus la alegerea lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru.
 3. În Rusia, a avut loc a doua runda de alegeri prezidențiale, iar președintele Boris Elțîn a fost reales.
 4. În Bosnia, a avut loc primele alegeri generale post-război.
 5. În lumea sportului, Gheorghe Hagi a condus echipa națională de fotbal a României la Campionatul European de Fotbal.
 6. În Statele Unite, a fost semnată Legea de Protecție a Telecomunicațiilor și a datelor, care a reglementat utilizarea Internetului și a protejat confidențialitatea datelor utilizatorilor.

1997

 1. În Hong Kong, a avut loc transferul puterii de la Marea Britanie la China, ceea ce a pus capăt a 156 de ani de dominație britanică.
 2. În Statele Unite, a avut loc semnarea Tratatului de la Kyoto privind schimbările climatice, care a obligat țările semnatare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
 3. În Marea Britanie, a fost ales Tony Blair ca prim-ministru, marcând începutul unui nou guvern laburist după 18 ani de guvernare conservatoare.
 4. În lumea sportului, Tiger Woods a câștigat primul său turneu major de golf, Masters Tournament.
 5. În Italia, a avut loc asasinarea judecătorului anti-mafie Paolo Borsellino și a cinci ofițeri de poliție de către Cosa Nostra.
 6. În Franța, a avut loc un val de inundații care a cauzat daune semnificative și a dus la moartea a peste 20 de persoane.

1998

 1. În Statele Unite, președintele Bill Clinton a fost acuzat de Congres de perjurie și obstrucționarea justiției în scandalul Monica Lewinsky.
 2. În Irlanda de Nord, a fost semnat Acordul de la Vineri Sfânta, care a pus capăt conflictului armat dintre catolici și protestanți.
 3. În Rusia, președintele Boris Elțîn a demisionat, fiind urmat de Vladimir Putin ca președinte interimar.
 4. În Japonia, a avut loc un cutremur major în orașul Kobe, care a cauzat moartea a peste 6.000 de persoane.
 5. În Kosovo, a început conflictul dintre forțele sârbe și etnicii albanezi, care a dus la intervenția NATO și la sfârșitul războiului în 1999.
 6. În Franța, a fost adoptată Legea Taubira, care a recunoscut sclavia și comerțul de sclavi drept crime împotriva umanității.

1999

 1. În Statele Unite, președintele Bill Clinton a fost achitat în procesul de destituire în urma scandalului Monica Lewinsky.
 2. În Europa, a fost lansat euro, moneda unică europeană, în 11 țări.
 3. În Rusia, Vladimir Putin a fost ales ca președinte al țării, după ce a fost președinte interimar începând din august 1999.
 4. În Timorul de Est, a avut loc un referendum privind independența, care a dus la violențe și tulburări și a dus la intervenția forțelor internaționale.
 5. În India și Pakistan, a avut loc războiul Kargil, o confruntare militară între cele două țări pe teritoriul disputat al regiunii Kashmir.
 6. În România, a fost ales Emil Constantinescu ca președinte al țării, într-o perioadă de tranziție după prăbușirea regimului comunist și începutul procesului de reformă.

Write A Comment