Ce este USB tip C? În acest ghid, vom detalia exact ce este USB de tip C, cum funcționează, de ce este mai bun decât standardul Lightning de la Apple și numeroasele sale beneficii pentru telefon, tabletă și laptop…

Majoritatea oamenilor își încarcă telefoanele în fiecare zi. Nu vă gândiți la asta și nici nu acordați prea multă atenție tehnologiei care face acest lucru posibil. Dacă ai un telefon Android, folosești cabluri de încărcare USB de tip C. În cazul iPhone-urilor, folosești cablul de încărcare Lightning de la Apple (deocamdată). Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

În încercarea de a face telefoanele mai utile și de a elimina risipa, UE a hotărât acum că, începând din toamna anului 2024, toate telefoanele vândute în bloc vor trebui să folosească porturi de încărcare USB de tip C. Și, da, asta include și iPhone-ul Apple, ceea ce înseamnă că Apple a fost efectiv obligată să adapteze USB Type C pentru viitoarele sale lansări de iPhone, probabil începând cu iPhone 15 în 2023.

Dar înainte de a se întâmpla acest lucru, haideți să ne luăm puțin timp pentru a explora ce este de fapt USB Type C, cum se deosebește de Micro USB și de portul Lightning al Apple și de ce UE face acum presiuni pentru un standard bazat pe USB Type C. Dar înainte de a face acest lucru, haideți mai întâi să prezentăm ce este USB Type C și de ce este atât de important să îl aveți pe telefon.

Ce este USB de tip C? O definiție rapidă…

Lansat pentru prima dată în 2014, USB Type C este o nouă formă de cablu de transfer de date. Acesta poate fi utilizat pentru încărcare și transfer de date. USB Type C poate suporta mai multă energie – acesta este motivul pentru care este utilizat pe laptopuri, precum și pe telefoane și tablete. În plus, USB Type C poate gestiona viteze de transfer de 10 Gbps – adică de 2 ori mai mare decât cea a USB 3.

În plus, conectorii USB de tip C sunt mai mici și reversibili. Noul standard este, de asemenea, compatibil și cu versiunile anterioare, astfel încât puteți utiliza un adaptor pentru a conecta un dispozitiv USB 3 la un dispozitiv USB tip C. Toate acestea puse cap la cap fac din USB de tip C un fel de instrument de conectare unicorn – are puterea de a deveni efectiv omniprezent, înlocuind standarde mai vechi precum Thunderbolt și DisplayPort.

De asemenea, USB Type C începe să înlocuiască și mufa pentru căști de pe telefoane, oferind o opțiune utilizatorilor care doresc o conexiune cu fir pentru căștile lor. În prezent, puteți obține o întreagă serie de căști alimentate cu USB de tip C. Și cea mai bună parte? Căștile USB Type C au o calitate audio mai bună decât omologii lor cu mufă pentru căști de 3 mm.

Avantajele USB tip C

  • Permite un standard de încărcare unic și universal
  • USB-C este reversibil
  • Funcționează la telefoane, laptopuri, căști, tablete și cititoare electronice, precum și la monitoare și alte periferice.
  • USB-C poate trimite și primi date
  • USB-C este mai rapid decât portul Lightning de la Apple
  • USB de tip C are viteze de transfer de până la 10 Gbps
  • USB-C permite o calitate audio mai bună

Toate beneficiile menționate mai sus sunt excelente. Toată lumea își dorește un transfer de date mai rapid și un sunet audio mai bun. Dar cel mai bun beneficiu al USB-C nu are legătură cu niciuna dintre caracteristicile sau abilitățile sale. Mai degrabă, este faptul că USB-C are puterea de a crea un standard universal pentru TOATE dispozitivele electronice care, la rândul său, reduce miliardele de tone de deșeuri.

USB de tip C este mai bun pentru mediu

Impulsul de a crea mai puține deșeuri este motivul pentru care majoritatea telefoanelor moderne nu mai vin cu un încărcător. Dacă folosiți un telefon Android sau un iPhone, probabil că aveți mai multe sau mai multe încărcătoare în și în jurul casei dumneavoastră. Nu aveți nevoie de unul nou. Iar prin faptul că nu includeți unul nou în cutia noului telefon, companiile de tehnologie economisesc miliarde de tone de materiale în fiecare an.

Prin trecerea la un standard universal, viața dumneavoastră – în calitate de consumator – devine, de asemenea, mai ușoară. Aveți un telefon, aveți un laptop, aveți o tabletă și un e-reader și, la naiba, poate chiar și un mod de vape. Iar până în 2024 TOATE aceste lucruri vor folosi USB-C.

Pe vremuri, aveai nevoie de cabluri diferite pentru a le încărca. Și asta era nasol. Cu USB de tip C, însă, tot ce ai nevoie este un singur cablu USB de tip C pentru a le încărca pe toate. Și acesta este motivul pentru care există acum un impuls masiv din partea autorităților de reglementare pentru a face din USB Type C protocolul standard de încărcare pentru toate dispozitivele electronice.

Iar asta înseamnă că, ori de câte ori plecați în vacanță, nu mai trebuie să luați cu dumneavoastră vreo cinci cabluri diferite. Tot ce aveți nevoie este un USB de tip C – unul cu USB PD dacă încărcați un laptop – și puteți încărca totul de la un singur cablu. Acest lucru face viața mult mai ușoară pentru consumatori. Și, dacă acest lucru nu era suficient, cu standarde precum USB de tip C aveți parte și de lucruri precum Fast Charge, prin care telefonul dvs. poate fi încărcat de la moarte la 100% în 20 de minute.

Write A Comment