Oare ce au în comun Harry Potter, Isabelle Swann și Katniss Everdeen? Sunt toate personaje de literatură Young Adult. Este vorba despre un nou gen al literaturii care s-a impus în principal datorită cinematografiei.

Am putea spune despre aceste cărți young adult că sunt o categorie a literaturii care se adresează tinerilor adulți. Pun în scenă situații în care se regăsesc, adică este vorba despre o literatură care se adaptează publicului său. Este oglinda sa.

Literatura Young Adult se adresează deci unui public aflat între 12 și 30 de ani, în funcție de genuri sau de colecții. Este un tip de literatură care marchează tranziția între literatura pentru adolescenți și cea pentru adulți. Succesul acestui gen literar se poate explica în mare parte prin faptul că cititorii săi se pot regăsi foarte ușor în eroii sau eroinele sale. Personaje de vârsta lor care trăiesc unele aventuri incredibile sau pur și simplu care partajează cu cititorii nelămuririle sau întrebările lor despre iubire, sexualitate, școală, droguri sau maladii.

Cărți Young Adult – care le sunt caracteristicile?

Când ești în căutarea unor cărți la prețuri mici, pe site-ul unui anticariat ai cărți vechi din cele mai de interes categorii, inclusiv cărți destinate adolescenților, literatură clasică, psihologie, științe. Pe rafturile virtuale ale anticariatului vei găsi literatură pentru adolescenți de la cele mai cunoscute edituri ale momemtului, care s-au specializat pe publicarea cărților din acest gen literar.

De fapt, genurile science-fiction, fantezie, horror și aventură sunt destul de populare în literatura Young Adult. Așa că nu este surprinzător să aflăm că termenul de literatură pentru tineri adulți și-a intrat în drepturi la sfârșitul anilor ’90, când s-a născut populara saga fantasy Harry Potter, urmată de Twilight (fantasy), Hunger Games (distopie) și Divergence (science fiction).

Unele teme populare sunt specifice adolescenților. Este vorba despre prima iubire, prima noapte de dragoste, intrarea la liceu, primul loc de muncă, căutarea unei identități – origini, orientare sexuală sau orientarea genului și chiar emanciparea.

Personajele cărților Young Adult

În încercarea de a se conecta cu cititorii lor prin identificare, personajele din literatura Young Adult ajung pur și simplu la maturitate. În același timp, intrăm în gândurile lor, de obicei prin intermediul personajului narator sau al naratorului omniscient. Nefiind încă un adult, protagonistul are o viziune mai clară asupra vieții, o sete mai mare de risc și acțiuni care uneori sunt conduse mai mult de dorințe decât de gândurile sale.

Care este stilul cărților Young Adult?

Având drept scop principal atragerea cât mai rapidă a cititorului, literatura Young Adult se definește prin vocabularul său simplu și ritmat, cu o mulțime de expresii actuale, cât și prin dialoguri abundente, lăsând astfel puțin deoparte descrierile. Este acest lucru valabil pentru toate cărțile? Nu. Unele folosesc un vocabular sofisticat și merg prea departe cu descrierea, mai ales când este vorba de literatura imaginației, care necesită crearea unei lumi. Înseamnă asta că este vorba de literatură mai puțin valoroasă? Bineînțeles că nu!

Cele mai multe povești pentru tinerii adulți se concentrează pe adolescenți care încep tranziția spre vârsta adultă. Aceștia descoperă aspecte ascunse ale lor, rezolvă probleme personale și învață să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Ca atare, poveștile pentru tinerii adulți sunt cunoscute și sub numele de povești de maturitate.

Și adulții citesc literatura Young Adult!

Da. Și adulții citesc cărți din categoria Young Adult! De ce? Pentru că persoane de orice vârstă se pot identifica cu majoritatea temelor din cărți. În timp ce adolescenții găsesc în aceste cărți un sentiment de fraternitate care exprimă luptele lor actuale, adulții își amintesc cel mai adesea de experiențele lor trecute.  

Write A Comment