În ultima perioadă, se întâmplă din ce în ce mai des ca persoane de origine indiană să ocupe poziții de putere în jurul lumii. S-a întâmplat la începutul acestui an, când Ajay Banger a devenit șeful Băncii Mondiale, și s-a întâmplat anul trecut, când Rishi Sunak a devenit prim-ministru în Marea Britanie. Aceste exemple ne ridică întrebarea dacă o diaspora este cu adevărat atât de puternică sau acestea sunt doar cazuri izolate.

Dimensiunea și influența puternică a diasporei indiene:

Cu o populație de aproximativ 280 de milioane de migranți în lume, dintre care aproximativ 18 milioane provin din India, aceasta se află în fruntea diasporelor mondiale din punct de vedere numeric. Totuși, puterea diasporei indiene nu se datorează doar dimensiunii sale masive, ci și diversității țărilor în care s-au stabilit.

Există mulți indieni care locuiesc în Orientul Mijlociu, în țări precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, lucrând în construcții și industria ospitalității. Am fost impresionat de numărul mare de oameni de afaceri de origine indiană pe care i-am întâlnit în Kenya acum câțiva ani.

Unii dintre aceștia erau de a treia sau a patra generație, dar încă vizitau India și păstrau o legătură cu comunitatea indiană din Nairobi. Majoritatea păstrau în continuare tradițiile indiene. În plus, diasporei indiene îi aparțin mulți locuitori din Statele Unite, Australia și Europa, care sunt angajați în diverse domenii.

Puterea diasporei indiene în poziții de conducere:

Pentru a cuantifica puterea diasporei indiene, am colaborat cu cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Washington DC și am analizat conducătorii companiilor incluse în indicele S&P 500. Concluzia noastră a fost că în prezent există cel puțin 25 de persoane de origine indiană care conduc astfel de companii, în creștere față de doar 11 în urmă cu un deceniu.

De asemenea, am analizat legislaturile din Marea Britanie, SUA, Australia și Singapore și am constatat o prezență semnificativă a persoanelor de origine indiană. Puterea diasporei indiene nu este o surpriză în contextul în care India este bine pozitionată pentru a exporta talente.

Cu o populație mare, o elită vorbitoare de limba engleză și o învățământ superior de calitate pentru cei aleși, India are toate ingredientele necesare pentru a fi un producător de talente remarcabil.

Importanța diasporei indiene în relațiile internaționale:

O diaspora indiană inteligentă și de succes reprezintă o legătură importantă între țările occidentale și India într-un moment în care ordinea liberală postbelică este pusă la încercare, iar China și Rusia se confruntă cu Occidentul.

Este crucial pentru țările occidentale să mențină această relație cu India. La fiecare vizită a Premierului Modi în străinătate, acest lucru devine evident. De exemplu, în Australia, în luna urmata, am putut vedea cum mii de indieni-australieni l-au primit cu entuziasm pe Premierul Modi.

Alături de el, premierul australian Anthony Albanese a ținut să fie prezent și să vorbească în fața comunității indiene. Indiferent de evenimentele recente și de unele derapaje democratice, trebuie ținut cont că India este o țară democratică mare, care crește rapid și se dezvoltă bine.

Concluzie finala despre diaspora indiană:

Diaspora indiană deține un puternic potențial de influență și reprezintă o legătură importantă între India și țările occidentale. Cu fiecare întâlnire a Prim-Ministrului Modi cu comunitățile indiene din străinătate, se întărește și mai mult influența diasporei indiene.

Liderii occidentali au nevoie de această legătură pentru a menține relațiile și colaborarea cu India. Diapora indiană este un exemplu clar al influenței și puterii unei diaspore în lumea de azi.

Write A Comment