Astăzi, echipa Qualcomm a dezvăluit noul său vârf de gamă – chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2. Performanțele au fost îmbunătățite pe toate fronturile în comparație cu modelul Gen 1 – performanțe pe care le vom experimenta în curând, deoarece primele dispozitive bazate pe Gen 2 sunt la un pas de lansare.

Acest cip este cunoscut în mod oficial sub numele de SM8550-AB și este fabricat pe un nod de 4nm. Iată mai multe detalii despre componentele sale.

CPU și GPU

Qualcomm s-a concentrat pe îmbunătățirea eficienței energetice, dar noul cip aduce totuși creșteri apreciabile de viteză. Noul trio Kryo CPU oferă o performanță cu până la 35% mai mare, cu o eficiență cu până la 40% mai mare.

Vitezele de ceas sunt aceleași ca la 8+ Gen 1, dar nu și compoziția nucleelor. Singurul nucleu Kryo Prime (bazat pe Cortex-X3) rulează la 3,2 GHz (3,1872 GHz mai exact) pentru a oferi performanțe ridicate pe un singur fir.

De data aceasta, însă, acesta este susținut de patru nuclee Performance (în loc de trei) pentru a gestiona mai bine sarcinile de lucru multithread – aceste nuclee funcționează la 2,8GHz. În cele din urmă, există trei (nu patru) nuclee de eficiență la 2,0GHz.

Gen 2 aduce suport pentru tehnologii de memorie noi și mai rapide.

Pentru memoria RAM, funcționează cu LP-DDR5X la o frecvență de până la 4.200 MHz (față de LP-DDR5 la 3.200 MHz). Pentru stocare, poate utiliza noul format UFS 4.0 (față de UFS 3.1).

Cel mai recent GPU Adreno promite o performanță cu până la 25% mai mare și o eficiență energetică cu până la 45% mai mare. De asemenea, aduce pe platforma Snapdragon suportul pentru ray tracing accelerat hardware.

Acum, că hardware-ul ray tracing este disponibil de la principalii furnizori de chipseturi pentru Android, s-ar putea să vedem dezvoltatorii de jocuri pentru dispozitive mobile adoptând noua tehnologie, așa cum au făcut-o pe PC și pe console. De asemenea, acest GPU este primul care suportă Vulkan 1.3 (împreună cu OpenGL ES 3.2).

Ca și până acum, sistemul FastConnect dispune de conectivitate Bluetooth 5.3. Cu cel mai recent sistem Snapdragon Sound, acesta poate oferi streaming de muzică fără pierderi la 48kHz, precum și cea mai mică latență de 48ms din istorie pentru jocuri.

Nu sunt prea multe de raportat în ceea ce privește conectivitatea prin cablu – cipul oferă USB 3.1 cu Quick Charge 5 (care este doar un ambalaj în jurul standardului USB Power Delivery).

AI – Inteligenta Artificiala

Noul procesor Hexagon introduce suport pentru un nou format INT4 pentru prima dată pe un cip Qualcomm mobil. Acesta promite o performanță per watt cu 60% mai bună decât tehnicile anterioare.

De asemenea, Hexagon este mai rapid în general – Qualcomm susține că performanța AI a fost mărită de 4,35 ori. Această putere poate fi folosită pentru a ajuta camera, recunoscând ce părți ale imaginii reprezintă o față, părul, hainele, fundalul și așa mai departe și aplicându-le o procesare diferită.

În curând

Snapdragon 8 Gen 2 va fi adoptat de marii producători de Android, Qualcomm enumerând în comunicatul de presă următoarele: Asus ROG, Honor, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu și ZTE.

Acesta continuă spunând că primele telefoane bazate pe Gen 2 vor fi disponibile înainte de sfârșitul acestui an, dar nu spune ce producători vor fi primii. Nu se menționează Samsung și viitoarea serie S23.

Write A Comment