La prima vedere, războiul din Ucraina pare să semene cu ceva din secolul al XX-lea. Peisajul, cu tranșeele sale, este familiar soldaților din 1915. Cu toate acestea, războiul din Ucraina oferă multe lecții pentru conflictele viitoare. În timp ce trupele pe teren contează în continuare, Rusia a început să strângă legea privind recrutarea, încurajând mai mulți bărbați să lupte. Însă tehnologia nouă face o diferență uriașă.

Dronelor le este acordată o importanță tot mai mare, mai ales în conflictul dintre Taiwan și China. Pe măsură ce lumea intră într-o nouă eră a conflictelor crescute, cum arată viitorul luptelor armate? Acesta poate fi momentul în care războiul devine cu adevărat altceva.

Utilizarea dronelor în Ucraina:

În capitala Ucrainei, Kiev, Vitalii conduce AirLogix, o companie care produce drone pentru armata ucraineană. Astăzi testează produsul lor emblematic, o dronă de recunoaștere numită „Gor”, precum și o dronă kamikaze mai mică. Peste 20 de astfel de sisteme au fost deja trimise pe linia frontului. Aceasta este rezultatul cu succes al lunilor de cercetare și dezvoltare. Indiferent dacă dronele sunt adaptate pentru a fi utilizate ca arme sau ca ghizi, atât Rusia, cât și Ucraina trimit un număr mare de drone pe câmpul de luptă. Se estimează că forțele armate ucrainene pierd aproximativ 10.000 de drone în fiecare lună. Prin urmare, este clar că utilizarea dronelor este remarcabilă.

Importanța dronelor pe câmpul de luptă:

Dronelor au fost utilizate în războaie anterior, dar ceea ce este diferit în Ucraina este modul în care acestea sunt utilizate. Ceea ce pare să ne învețe este că doar pentru că dronele sunt doborâte nu înseamnă că nu sunt absolut indispensabile. Dacă o dronă este doborâtă, nu există nicio problemă, și-a îndeplinit scopul. Acestea devin aproape consumabile pe câmpul de luptă. Misiunile de căutare și distrugere cu drone reprezintă o mare parte din noua tehnologie care domină câmpul de luptă.

Importanța cantității într-un război:

Cantitatea contează cu adevărat într-un război, iar cantitatea în sine are o calitate aparte. Aceasta este ceva ce în Occident am putut uita într-o anumită măsură. În aceste războaie relativ mari și convenționale, ai nevoie de o mulțime de drone și de multe altele.

Rolul AI în viitorul războiului:

Informațiile culese de drone sunt utile doar dacă există un mod de a le comunica întregii forțe. Soldații, precum Favorsky, sunt în prima linie a acestui aspect provocator. Ei își pun viața în pericol instruind soldații în utilizarea tehnologiei, care a devenit un sprijin vital pentru Ucraina. Compania Starlink, parte a SpaceX, oferă acces la internet în zonele în care infrastructura terestră este afectată de artilerie grea.

Importanța inteligenței artificiale (AI) în viitorul războiului:

Generalii din Ucraina adaptează deja tehnologia AI pentru a-i ajuta să planifice ce să atace, ce resurse să folosească și când. Aceasta ar fi o unealtă similară cu Google Maps pentru armate. AI nu ajută doar la luarea deciziilor, ci și la ghidarea mașinilor. Compania Shield AI lucrează la construirea unui „pilot AI”, un software de inteligență artificială care poate pilota vehicule neumanned în timpul conflictelor.

Provocările și limitările tehnologiei în războiul viitorului:

Există temeri legate de faptul că lăsarea deciziei de a ucide în mâinile unui algoritm ar putea avea consecințe grave. Cu toate acestea, până în prezent, controlul letal este în continuare în mare măsură în mâinile oamenilor. AI rămâne un instrument remarcabil, dar fragil, care are dificultăți în adaptarea la situații și scenarii neașteptate. Este important să fim cauțioși și să evităm exagerările în ceea ce privește impactul pe care AI îl poate avea în război.

Pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, va continua să influențeze modul în care sunt purtate războaiele.

Utilizarea dronelor, a AI și a comunicațiilor prin satelit schimbă modul în care se desfășoară luptele armate. Cu toate acestea, în efortul de a înțelege tehnologia, nu trebuie să uităm că războiul rămâne un conflict uman, în care oamenii se ucid reciproc și suferă pierderi și traume.

Write A Comment